Jump to content

Miért ne adjunk négyéves kor alatt finomított cukrot a gyerekeknek

2022. 02. 18. 07:52

Az Egészségügyi Világszervezet szerint a négyévesnél fiatalabb gyerekeknek egyáltalán nem kellene hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket enniü,k és a felnőtteknél is a napi kalóriabevitel legfeljebb 10 százaléka legyen cukor. Mitől barna a barna cukor, és egyáltalán hogyan hat a cukor a szervezetünkre? Helyes-e ha teljesen száműzzük az étrendünkből?

A szakértők arra figyelmeztetnek, hogy ha a közeljövőben nem változnak étkezési szokásaink, akkor a következő húsz évben 55 százalékkal emelkedhet a cukorbetegek száma.

Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy négyéves kor alatt azért nem ajánlott finomított cukrot tartalmazó ételt adni a gyermekeknek, mert ekkor alakul ki az ízpreferencia, vagyis az, hogy a jövőben mennyire intenzíven édes ételeket részesítünk majd előnyben.

Ebben az életszakaszban megszerettethetjük gyermekeinkkel az élelmiszerek természetes ízét, ezáltal pedig megalapozhatjuk az egészséges táplálkozást.

A felnőtteknek ajánlott napi cukorbevitel a fogyasztás legfeljebb 10 százaléka, ami nagyjából 12 teáskanál cukor. Ebbe a mennyiségbe az összes elfogyasztott ételben található cukor beleszámít.

Ábel Tatjána belgyógyász, diabetológus tisztázta, hogy a cukorbetegségnek és a cukorbevitelnek direkt módon nincs köze egymáshoz. Azonban úgy már van, hogy a túlzott cukorbevitel okozhat súlygyarapodást, aminek következtében romolhat az inzulin hatékonysága, tehát inzulinrezisztencia alakulhat ki, ami a kettes típusú cukorbetegség fő oka.

A mesterséges édesítőszerek, az intenzív édesítőszerek, az energiát nem adó édesítőszerek maximálisan megbízhatók, nagyon nagy mennyiséget kell elfogyasztani ahhoz hogy ezek a szerek esetleg károsan hassanak a szervezetünkre – tette hozzá Ábel Tatjána.

Szűcs Zsuzsanna elmondta, hogy nagyon sok természetes előfordulási formája van a cukroknak, ilyenek például a gyümölcsök, az édesebb ízű zöldségek vagy a tejtermékek.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)