Az eredetileg Észak-Amerikában őshonos zöldség a 16. század végén érkezett meg Európába. A tökfélék családjába tartozó növény változatos formájú: lehet hosszúkás, ovális vagy kerek, kicsi vagy nagy, a sárga különböző árnyalataiban. Az őszi hónapok csemegéje nemcsak finom, hanem kiváló vitaminforrás is.
Javítja a szem egészségét
Az A-vitamin javítja a látást, megvédi a szaruhártyát, és mérsékli az öregedéssel járó pupillaelváltozást, a szürkehályogot, az antioxidánsok pedig megvédik a retina sejtjeit.
Csökkenti a magas vérnyomást
A sütőtök magas káliumtartalma segíti a vérnyomás szabályozását, a C-vitamin pedig csökkenti a vérnyomást. Az A-vitamin segíti a szív, a tüdő és a vesék megfelelő működését. Magas rosttartalma szinten tartja a koleszterint, csökkentve a szívbetegségek és a stroke kockázatát.
Serkenti az immunrendszer működését
A sütőtök A-, C- és E-vitaminokban, karotinokban, vasban, magnéziumban és egyéb tápanyagokban gazdag. Az A-vitamin, a béta-karotin, a C-vitamin, az ásványi anyagok serkentik az immunrendszert, csakúgy mint a sütőtök magjában található cink.
Segíti a fogyást
A sütőtök kalóriában szegény, a benne lévő rost hosszan tartó teltségérzetet biztosít, csökkenti az étvágyat.
Fiatalosabbá teszi a bőrt
A sütőtök magas A-vitamin tartalma késlelteti az öregedést, és segíti a fiatalos bőr fenntartását. A béta-karotin csökkenti a nap által okozott bőrkárosodásokat. Az E- és C-vitamin-tartalma is egészségesebbé teszi a bőrt. A B5-vitamin és a pantoténsav csökkenti az öregedés egyes jeleit.