Jump to content

Újévi fogadalom: ezt a hibát ne kövessük el, ha fogyni akarunk

2023. 01. 02. 12:35

A gyors megoldást kínáló fogyókúrás tanácsok nem nyújtanak hosszútávú eredményeket, és az egészségre is káros hatással lehetnek. A leggyakoribb újévi fogadalmak közé tartozik a fogyókúrázás is, azonban nem mindegy, milyen módszert választunk, a drasztikus megoldások többet ártanak, mint használnak.

A különböző, gyors megoldást kínáló fogyókúrák sokszor többet ártanak, mint amennyit használnak, ezért ha valóban fogyókúrázásra adjuk a fejünket, legyünk nagyon körültekintők, továbbá mindenképp konzultáljunk szakértővel – írja az Independent.

„Gyakran jojó-effektushoz vezethet, tehát a fogyás után még több súly rakódik ránk, ami káros az egészségre” – fogalmazott Marcela Fiuz, a Brit Dietetikusok Szövetségének szóvivője. „A diétával kapcsolatos újévi fogadalmak rossz hatással vannak az étkezési zavarokkal küzdőkre is, továbbá rendellenes táplálkozási szokásokhoz vezethetnek” – tette hozzá.

A szövetség szerint a legtöbb divatos diéta nem tartható fenn hosszútávon, a drasztikus fogyókúrák pedig izomvesztéshez és tápanyaghiányhoz vezethetnek, továbbá az anyagcserénk is hamar alkalmazkodik és lelassul, ami azt jelenti, hogy később, amikor visszatérünk régi étkezési szokásainkhoz, több súlyt szedhetünk fel.

Íme két mértékletes diéta, ha hosszútávú eredményre vágyunk:

DASH-diéta

A DASH-diétát a magas vérnyomással küzdőknek fejlesztették ki, hiszen rájöttek, hogy megfelelő étkezéssel is lehet a rendkívül veszélyes betegségen segíteni. Az étrend nemcsak azoknál fejti ki jótékony hatásait, akik ilyen panaszokkal küzdenek, hanem a fogyni vágyók számára is egészséges és hatékony megoldást kínál a túlsúly leadására.

A DASH mozaikszó jelentése: diéta a magas vérnyomás megállításának elősegítésére.

A kutatások alapján a diéta nemcsak elnevezésében, hanem módszerében is valóban csökkenti a vérnyomást, illetve a koleszterinszintet is, ezáltal támogatva a szív munkáját.

Az étrendben a teljes kiőrlésű gabonák, rengeteg sovány hús, hal, zöldségek és gyümölcsök fogyasztását, valamint a tejtermékek visszaszorítását ajánlják, ahogy a heti többszöri edzést is érdemes beiktatni.

A DASH-diéta emellett a zsigeri zsír ellen is harcol, ami nem csak azoknál jelentkezhet, akik túlsúllyal küzdenek: a sok stressz, az ülőmunka, a dohányzás és a kevés alvás is hozzájárulhat az állapot kialakulásához.

Mediterrán diéta

A diétát a Földközi-tenger országainak gasztronómiája ihlette, főként a délolasz és a görög konyhát veszik alapul hozzá.

A mediterrán étrend alacsony telítettzsír-tartalmú ételeket, egészséges olajokat, friss zöldségeket és gyümölcsöket tartalmaz. A gabonákból minden esetben ajánlott teljes kiőrlésűt választani, húsokból pedig a fehér, könnyű húsú szárnyasok, a halak és a tenger gyümölcsei a legjobb választás.

Tiltólistán van a cukor, a feldolgozott húsok, a finomított gabona és a túlzott sófogyasztás, de ezeken kívül minden másban nagyon megengedő a diéta, hiszen az egy pohár vörösbort és a kávéfogyasztást sem korlátozza, természetesen cukor nélkül.

Bármilyen diétás program mellett is döntünk, sosem szabad megfeledkezni a megfelelő mennyiségű víz- és táplálékbevitelről sem.

(Forrás: biokalauz.co.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)