A sárgarépa egy igazi vitaminbomba egyszemélyben. Megtalálható benne A-vitamin, ami a szem, a nyálkahártyák, a bőr védelmezője, illetve karotin valamint kis mennyiségű B1-,B2-,B6-, E- és H-vitamin is. Nem csak az egészséges élet híveinek, hanem a fogyókúrázóknak is ajánlott a napi bevitele, mert telítettség érzetet okoz, habár a nyer sárgarépa mindösszesen 1,-5-2 óra alatt a főzött pedig 2-2,5 óra alatt távozik a gyomorból. Leturmixolva léként is lehet fogyasztani, talán így a legegyszerűbb, ha valaki nagyon ódzkodik tőle, de szeretne egészséges maradni.
Azonban nem szabad átesni a ló túloldalára a fogyasztását illetően, ugyanis ha nagyon sok répát eszünk a bőr egyszerűen narancssárgás árnyalatot ölt.
Az elkészítése: Személyenként 1-2 közepes sárgarépát kis lyukú reszelőn megreszelünk, üvegtálba tesszük, hozzáadunk 1 db vékonyra szelt lila hagymát, kevés salátaolajat vagy étolajat csepegtetünk a tetejére é leöntjük sós, cukros, ecetes salátalével. A tetejét még meghinthetjük apróra vágott petrezselyemzölddel.