Jump to content

Cukornélkül is édes az élet?

2017. 11. 15. 16:20

Édes íz nélkül nehéz meglenni. De vajon ehhez tényleg szükségünk van a finomított cukorra? Nem lenne egészségesebb, ha más ízesítőket használnánk?

 

Mielőtt néhány evőkanál cukrot lapátolnánk megszokásból gyerekeink reggeli teájába (mondjuk egy literre értve) talán nem árt elgondolkodni azon, hogy a pillanatnyi öröm megéri-e a nagyobb kockázatot. Köztudott, hogy a finomított cukor, a kristálycukor nem tekinthető szervezetünk számára kellő élelmiszernek. Sőt, a szervezetre gyakorolt hatása inkább károsnak, sem mint egészségesnek nevezhető.

Ennek ellenére fejenként körülbelül 35 kg cukrot fogyasztunk évente, aminek bizonyos része sokszor észrevétlenül (feloldva) van jelen az ételekben és az italokban. A főzéshez fejenként körülbelül 6 kg cukrot használunk ugyancsak évente. Magyarul túl sok cukrot fogyasztunk, túl sok édességet eszünk és emiatt bizony jelentős túlsúllyal is rendelkezünk. De mit is használhatnánk édesítőként, amely ugyanazt az élményt kínálja, mint a cukor, de annak káros hatásai nélkül?

A mesterséges édesítőszerek

A mesterséges édesítőszereket laboratóriumi körülmények között állítják elő, ez a tisztaságuk és pontos összetételük, illetve jó adagolhatóságuk miatt előnyös. Mértéktelen fogyasztásuk azonban ugyanúgy, mint bármilyen más szintetikus adalékanyagnak egészségkárosító lehet, ezért kizárólag a megengedett mennyiségben javasolt fogyasztani őket. Legfontosabb tulajdonságuk, hogy nem emelik a vércukor szintet.

A négy legismertebb édesítőszer: a szacharin, a ciklamát, az aceszulfám-K és az aszpartam.

Szacharin (E954): a legrégibb és legolcsóbb édesítőszer, 300-szor édesebb a cukornál. Hátránya, hogy fémes mellékíze van, másrészt hőre bomlik, így sütésre, főzésre nem alkalmazható. 5 mg/testtömegkilogramm (azaz egy 60 kg-os ember legfeljebb 5×60=300 mg-ot vihet be naponta) a maximuma. ( A szacharin egy tovább fejlesztett változata az úgynevezett krisztalloz, amelynek tulajdonságai a szacharinéval megegyező, de ez a vegyület már hőstabil.)

Ciklamát (E 952): fogyasztása csaknem valódi cukorillúziót kelt. Mellékízmentes, hő hatására nem bomlik. Édesítőereje 30-szorosa a cukorénak. Az emésztőcsatornán változatlanul és felszívódás nélkül halad át. 7mg/testtömegkilogramm a maximuma.

Aszpartam (E 951): két aminosavból (aszparaginsavból és fenil-alaninból) álló természetesnek mondható, a cukornál 300-szor édesebb, hőre, fényre bomló, nagyon drága édesítőszer. Fenil-alanin tartalma miatt PKU-ban (fenilketonuria- genetikai eredetű veleszületett anyagcsere-betegség) szenvedő betegek nem fogyaszthatják!!! Optimálisabb a hatása, ha más édesítőszerrel együtt alkalmazzák, leginkább aceszulfámmal vegyítik 3:2 arányban (E960). 40mg/testtömegkilogramm a maximuma.

Aceszulfám-K (E 950): kiváló ízű, hőstabil, a cukornál 200-szor édesebb. A szervezetben nem bomlik le, változatlan formában kiürül a bélrendszeren keresztül. 9 mg/testtömegkilogramm a maximuma.

(Forrás: biokalauz.hu;hirado.hu | Kép: pixabay.com)