Jump to content

„Gyulladást csökkentő” étrend, élet a zsírokon túl

2017. 12. 23. 09:05

Nem csak bizonyos zsírok, hanem az étrendből sokszor ignorált zöldségek is nagy segítségünkre lehetnek a fájdalom és gyulladás elleni harcban. Az alábbi zöldek, ne hiányozzanak az asztalról!

A kutatások azt mutatják, hogy a már említett egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakat, mérsékelt mennyiségű sovány húst és sok zöldséget, gyümölcsöt tartalmazó diéta a heti rendszeres halfogyasztás mellett képes csökkenteni a testben a gyulladást azáltal, hogy segíti a szervezetet megszabadítani a gyulladást okozó anyagoktól.

Ehhez azonban az kell, hogy naponta legalább négy adag zöldséget – elsősorban frissen, de lehet gyorsfagyasztott vagy konzerv is – és legkevesebb két adag gyümölcsöt elfogyasszunk. (Egy adag kb. egy maroknyi, vagy néhány evőkanálnyi mennyiséggel azonos.) Válasszunk különböző színű zöldségeket, hogy minél többféle olyan növényi hatóanyag kerüljön a szervezetünkbe, ami segít mérsékelni a gyulladást - írja az MDOSZ.

Következzen néhány aranyszabály, amelyeket ha betartunk, remélhetőleg „minden porcikánk meghálálja” majd:

- Étrendünk legyen változatos és kiegyensúlyozott, hogy testtömegünket az ajánlott határok között tarthassuk, és a szervezetünk számára szükséges tápanyagok megfelelı arányban legyenek.

- Fordítsunk figyelmet arra, hogy az ízületeink számára is kedvezı típusú zsiradékok kellő mennyiségben legyenek táplálékunkban, különös tekintettel a halolajra.

- Együnk sok zöldséget és gyümölcsöt!

- Rendszeresen mozogjunk!

(Forrás: biokalauz.hu;mdosz.hu | Kép: pixabay.com)