Jump to content

Nyári frissítő és egészséges alternatíva? Homoktövis!

2021. 06. 29. 15:25

Az apró, narancssárga bogyós gyümölcs jelentős antioxidáns forrás, így rendszeres fogyasztásával szerepe lehet a legtöbb civilizációs betegség kialakulásának csökkentésében. Ha pedig az egészségre gyakorolt hatását háttérbe szorítjuk és sokkal inkább gasztronómiai előnyeit élveznénk, azt is megtehetjük, hiszen bármilyen nyári italt feldob és bármilyen könnyű reggelit ízletessé varázsol.

Szabadgyökkötő, gyulladásellenes hatása allergiás folyamatokban a hisztaminfelszabadulást gátolja, valamint bizonyítottnak tűnik szerepe a vércukormenedzsmentben is. Elsősorban nem C-vitamin-tartalma miatt kiemelkedő jelentőségű, hisz az a tartósítás során alkalmazott hőbehatás miatt az nagymértékben csökken.

A homoktövissel leggyakrabban préslé vagy gyümölcslésűrítmény formájában találkozunk, de homoktövis-magolaj is elérhető már. A homoktövisvelő intenzív savanykás íze kiváló szörphelyettesítő, mert szénhidráttartalma kevesebb, mint 3 g/100 g és a javasolt hígítási arány nagyon magas, akár 10:1.

Remekül használható folyadékpótláshoz, ha valaki nem szereti a csapvizet, vagy lecserélné az importált citromból készített citromos vizet hazai alternatívával. A magolaj a máj méregtelenítő folyamatait tudja támogatni, emellett E-vitamin-tartalma gyulladásellenes folyamatokat támogató komponensként van jelen.

Reggeli zabkásában, gyümölcsös joghurtban is helye lehet a kellemes ízű, élénk narancssárga színű olajnak. Mivel véralvadásgátlásban bizonyítottnak tűnik hatása, így gyógyszeres kezelés (vérhígító adása) mellett a túlzott beviteltől tartózkodni javasolt - írja az MDOSZ.

(Forrás: biokalauz.co.hu;MDOSZ | Kép: pixabay.com)