Jump to content

Ökoközpont lett a sásvölgyi Erdő Háza

2014. 05. 13. 18:08

Napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító – többek között ezekkel a környezetbarát megoldásokkal bővült a Hetvehely mellett, Sásvölgyben található Mókus Suli Erdészeti Erdei Iskola és Erdő Háza épülete, amelyet május 9-én avattak fel. A fenntartó Mecsekerdő Zrt. az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából több mint 79 millió Ft támogatást nyert a központ létrehozására.

Az épület energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosítják. napkollektoros és napelemes rendszer, gyökérzónás szennyvíztisztító illetve komposzt WC-k épültek, emellett központi fűtést építettek ki. Az állami támogatásnak köszönhetően sikerült bővíteni és akadálymentesíteni a meglévő épületet, így a szálláshely mostantól mozgáskorlátozott személyek fogadására is alkalmassá vált.

Szintén a fejlesztéshez kapcsolódik, hogy az erdei iskola oktatói - a telepített környezetbarát megoldásokkal - az alternatív energiaforrások használatát a gyakorlatban tudják megmutatni a célcsoportok számára.

A fejlesztés révén megújult és kibővült a minősített erdei iskola programja is, új iskolai modulok kidolgozására került sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátították el a kibővített erdei iskolai program elemeit valamint új, élményorientált pedagógiai módszereket ismerhettek meg.

A május 9-én átadott Erdő Háza ökoközponttá fejlesztése a jövőben hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot és a Mókus Suliba érkező diákok környezeti nevelését.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/mecsekerdo.hu