Jump to content

Közel 3000 kiserőművet létesítettek tavaly Magyarországon

2014. 05. 15. 13:05

Tavaly év végéig összesen 2997 nem engedélyköteles, fél megawattnál kisebb kapacitású vagy háztartási méretű új kiserőművel gazdagodott a magyar „erőműpark” az előző év záró adataihoz képest. Ez azt jelenti, hogy mintegy 21,7 megawattnyi többletkapacitás épült ki 2013-ban ezekben az erőmű-kategóriákban. A számokat elnézve jól látszik, akik megengedhetik maguknak a beruházást, szívesen telepítenek olyan energetikai megoldásokat otthonukban, amellyel csökkenthetik áramszámlájukat, másrészt pedig a napenergia vitte tavaly a prímet a kiserőművek piacán.

Talán nem véletlen, hogy a nyugat-európai példákhoz hasonlóan itthon is a legnagyobb népszerűségnek a fotovoltaikus rendszerek örvendenek. A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint úgy tűnik, hogy a magyarok egy része elindult a napi energiakiadások mérsékléséhez vezető „rezsicsökkentés” útján.

A háztartási méretű erőművek méretében tavaly 2973 új rendszert telepítettek országszerte a beruházók. Ezeknek a jelentős részét az észak-dunántúli terülteken, illetve a fővárosban és környékén. Amíg fotovoltaikus rendszerekből közel háromezret telepítettek tavaly, a háztartási méretű szélkerekekből még egy tucatnyit sem.

Nem meglepő, hogy a földgáz alapú rendszerek száma mindössze kettővel gyarapodott tavaly, míg a biogázos megoldásokból egy darabbal több üzemelt 2013 év végén, mint egy évvel korábban. Ugyanakkor a vízenergia hasznosítására tervezett berendezésekből pedig egyet sem telepítettek tavaly.

Pusztán közgazdasági értelemben még nem szabad csodát várni ezektől a háztartási megoldásoktól, a megtérülésük még viszonylag hosszú távon reális viszont az is igaz, hogy a háztetőre szerelt napelemek és napkollektorok növelik az ingatlan értékét és azonnal csökkentik a rezsikiadásokat.

Fotó: freedigitalphotos.net forrás:biokalauz.hu/chikansplanet.blog.hu