Jump to content

Akupunktúra

2014. 08. 09. 16:00

A kínai kultúra mélyen gyökeredzik, és még a mai „Old China” és az „Új Kína” területén is tisztelet övezi a hagyományokat. Lenne mit tanulni a meditációs és gyógyítással kapcsolatos ismereteikről.

A kínai alternatív gyógyítások közöl talán az akupunktúra vált legelterjedtebbé világszerte. Ez az orvoslási forma a kontinensen elismert, míg a nyugati régiókban sokan megkérdőjelezik, és csak a placebo hatás miatt tartják hasznosnak.

Aki próbálta már az akupunktúrás tűkezelést, rácáfolt a nyugati szkepticizmusra. Az orvoslás alapja testi és lelki problémák elmulasztására is alkalmas. Két fajtája létezik: a klasszikus értelembe vett, és az elektroakupunktúra. Utóbbi esetében a száraz tűszúrás mellé elektromos ingerlés is társul. Jelen esetben az eredeti akupunktúráról lesz szó.Az akupunktúra hatása a területre fókuszáló tűszúrásban rejlik. A tű elhelyezkedése egy adott idegvégződés ingerlésébe kezd, melyek a környező erekhez vezetnek. Ennek követeztében az adott helyszínen megjelennek a fájdalomingerek, melyek kiváltják az idegrendszer aktivizálódását. Ezáltal beindul a stimuláció. Az akupunktúra fájdalom mulasztó hatásának miértjére, még nem teljesen találták meg a választ, de kapcsolatban áll az ideg stimulációval, és az ezt követő folyamatokkal.

Egy kevésbé tudományos magyarázat szerint, a gyógyhatás oka a spirituális regeneráció. A tűk helyei a felgyűlt stressz és betegség lokális pontjai, melyek mechanikus ingerlésével pozitív változás érhető el. A stimuláció önregenerációs folyamatot indít el, amellyel visszanyerhető a szervezeti harmónia.