Jump to content

Nincs többé körömrágás!

2014. 08. 18. 12:30

A körömrágás az egyik legrosszabb olyan szokás, aminek művelése egy idő után már fel sem tűnik az „elkövetőnek”. Felnőtt és gyerekkorban is egyaránt nehéz leszokni róla, de nem lehetetlen. Pár trükk és elhatározás kérdése az egész.

A tövig rágott körmök nem nyújtanak kellemes esztétikai élményt. A számos gyomor, illetve szájpanaszt okozó szokás mögött lelki gondok húzódnak. Leggyakrabban a bizonytalanság, agresszió, elfojtott frusztrációk kivetülése. A lelki bizonytalanság, döntésképtelenség, épp olyan frusztráló, mint amikor az ember nem tudja akaratát érvényesíteni – sokadjára sem -. Az alacsony önbecsülés, el nem mondott félelmek, önmarcangolás is közrejátszik a körömrágásban. Ha le akar szokni rossz szokásáról, először a lelki probléma forrását kell meghatározni és megpróbálni tenni ellene. Ha az elhatározás megvan már csak pár trükkre van szükség, amivel kordában tarthatja kezeit.

A legjobban bevált taktika, a célkitűzés. Egy időintervallum megadása, egy fogadás, ami ösztönzi, hogy már csak azért sem rágja le körmeit. Ha az adott ideig nem élt rossz szokásával, higgye el, utána már nem is fog. Találjon egy másik stressz levezetési formát (pl.: sport, gondolatok papírra vetése). Tartson a keze ügyében valamit, amikor érzi, hogy közeledik az inger. Foglalja le, hasznosítsa a kezeket. Ha ez nem válik be, használjon olyan körömlakkot, ami kifejezetten ezzel a céllal készült. Savanykás, rossz íze elveszi a kedvet a rágcsálástól. Megoldás lehet a műköröm is, ha nem ódzkodik tőle. Mindenekelőtt azonban, határozza el magát, komolyan!