Jump to content

TRX a hárombetűs extrém edzésforma

2014. 08. 25. 09:00

A TRX őrület a fitnesz hazájából az Egyesült Államokból indult, minimális eszköz-és helyigénye miatt hamar közkedveltté vált kishazánkban is.

A TRX edzésnél nem az izomépítésen van a hangsúly, hanem a kiegyensúlyozott és stabil mozgás, mely a testünk természetes képességeit edzi. Ezen felül fejleszti a „core” izmokat is, melyeket testünk erőközpontjának is nevezhetünk. Sokkal jobban fejleszti az izomzatot, mert a saját testsúllyal történik az edzés. Akár otthon is el lehet készíteni a TRXhez szükséges felszerelést, akár a közeli gazdaboltban található eszközökből válogatva. Eredetileg gyógytornászok használták ezt a mozgásformát a műtét utáni rehabilitációhoz.A TRX, azaz funkcionális tréning nevét az edzéshez használandó TRX eszközről kapta. A TRXszel szinte mindenfajta mozgás kivitelezhető, így az egész testünket megmozgathatjuk vele. Ennél a mozgásnál a saját testünket használjuk ellenállásként, így a mozgás intenzitását is mi határozhatjuk meg. Egy ilyen edzés sokkal jobban megmozgatja a testet, mint a cardio edzés, így sokkal több kalóriát égetünk el és az anyagcsere folyamatunkat is felélénkíti.

Mielőtt elkezdené az edzéseket, érdemes kikérni egy TRX edző véleményét, de ha nem szeret egyedül edzeni, akár csoportos TRX órákon is részt vehet.