Jump to content

Ökoiskolák

2014. 09. 07. 09:00

A zöldforradalom hulláma magával hozta az iskolák forradalmát is. A tavalyi évben közel 40 iskola pályázott az ökoiskola címre. Bár hazánkban ez még nem elterjed forma, már a kezdeményezés elindult.

Korunk legnagyobb kihívásának nevezhető a környezet védelme. Az unásig ismételgetett klisék mellett, egyszer tényleg érdemes végig gondolni a folyamatot, hogy mit eredményez a természet kizsákmányolása. Az ökoépítmények pont arra hivatottak, hogy az egyébként magas szintű energiafelhasználást redukálják.

Az ökoiskolák abban térnek el a klasszikus formától, hogy a berendezés, illetve energiafelhasználás környezetbarát, törekszik az ökoszisztémával harmóniába lenni. Az iskoláknak szigorú követelmény rendszernek kell megfelelni, hogy megkapják a címet. Technológiai és gazdasági megközelítés szerint takarékosan kell bánni az energiaforrásokkal és csökkenteni a hulladékok mennyiségét. Emellett persze az iskola külső belső környezete megköveteli a modern, és esztétikus felszerelést, kinézetet. A tanítási módszer sem a hagyományos. A passzív szabály és tudáselsajátítás helyett az aktív, a helyi környezetet felhasználó, és a helyi környezetért való cselekvés közben történő tudásszerzésre helyezik a hangsúlyt.