Jump to content

Miről árulkodik a körmünk?

2014. 09. 12. 19:00

Az egészséges köröm nem csak jó esztétikai benyomást kelt, de tudatja azt is, hogy nincs megbúvó betegség, vagy vitaminhiány a szervezetben.

A leggyakoribb elváltozások a körmöm, a barázdák –kereszt, vagy hosszanti – a gödröcskék, elszíneződések, a kanálköröm, a berepedezések, vagy a fehér pöttyök. Persze, most a szándékos körömrombolásból – rágás, stb – fakadó tünetek nem értendők ide.

A körmön kialakuló keresztbarázdák vérszegényégről, betegségről, fertőzésről árulkodnak. A hosszanti barázdák általában ártalmatlanok, az idő előrehaladtával alakulnak ki, de a háttérben vashiány állhat.
A gödröcskéknek nevezett apró bemélyedések abban az esetben ártalmatlanok, ha nem jelentkeznek mind két kéz körmein. Ellenkező esetben pikkelysömör vagy ekcéma tünetei lehetnek.
A körömelszíneződés esztétikailag elég kellemetlen, főleg, hogy leggyakrabban csak a körömlakk az okozója a színelváltozásnak. Viszont, ha barnás, vagy mély sárga árnyalatot ölt, akkor érdemes felkeresni egy bőrgyógyászt, mert valószínűleg gombás fertőzés van kialakulóban.
A kanálköröm elnevezés egy kis vályúra emlékezető bemélyedést takar, aminek hátterében a nem megfelelő étrend, vas- vagy vitaminhiány áll.A köröm berepedezettsége, és törékenysége, ha nem áll komolyabb betegség –pajzsmirigy problémák – a háttérben akkor, az A-vitamin, a kalcium, a vas vagy a biotin hiánya miatt alakult ki, mert így a körmök elpuhulnak.
A megjelenő fehér pöttyök a körmön, szintén vitaminhiányra utalnak.

Legtöbb esetben elég, ha több vitamint viszünk a szervezetbe, és változtatunk az étkezési szokásinkon. Így érdemes odafigyelni a körmökre, mert sok dologra figyelmeztetnek!

(A kép forrása: http://www.cosmogroup.com.pk/)