Jump to content

Miért nevetünk, ha megcsikiznek?

2014. 09. 25. 12:30

Gondolkozott már azon, hogy miért nevetünk ha megcsikiznek? Vagy azon, hogy miért nem tudjuk magunkat? Érdekes tényeket olvashat a csiklandozásról.

Mi is a csikizés? Nem más, mint tulajdonképpen a bőrhöz közeli idegvégződések stimulálása, aminek következtében elektromos jelzések érkeznek az agyba.
A biológia illetve az idegtudomány úgy vélekedik a jelenségről, hogy csikizés közben ugyan az, az agyi terület van ingerelve, mint ami a fájdalmas érintésekért felelős, ezért lehet az egyben kellemetlen is. A csiklandozás közbeni nevetés, egyfajta védekező mechanizmus, ami saját magunknak szól, hogy a csikizést ne agresszív támadásnak dekódoljuk.

Miért nem tudjuk megcsikizni magunkat? Ez az agy hátsó részében található területnek köszönhető, ami szabályozza, kontrolálja, és ez alapján meg is jósolja a mozdulatainkat. Egyszóval, mindig tudjuk, mit csinálunk, így nem lenne sem mókás, sem kellemes, egyszerűen csak furcsán venné ki magát.

Az állatvilágból a gorilla és az emberszabású majmok viselkednek az emberhez hasonlóan, ha megcsikizik őket, illetve a patkányok.

(A kép forrása: http://img4.wikia.nocookie.net/)