Jump to content

A világ legnagyobb plázája

2014. 10. 04. 16:00

Ha már tegnap a vásárlás pszichológiájáról volt szó, és arról, hogy a boltok berendezése, hogy ösztönös több termék megvásárlására, akkor ismerjék meg a világ legnagyobb bevásárló komplexumát, a China Shopping Mall-t.

Noha maga a Shopping Mall kifejezés Amerikából ered és az első hatalmas, minden igényt kielégítő bevásárló plázák ott épültek először, mégsem az övék, az első díj.

Az egész Földön egyedülálló méretekkel rendelkező pláza Kínában található. A 659,612 m² -es alapterülettel rendelkező üzletház bejárásához gyakorlatilag egy nap sem lenne elég. Viszont az nagyban megkönnyítené az odatévedő dolgát, hogy a 2350 bolthelyből, mindössze 47 van használatban, és a fennmaradó 2303 üresen áll. Megnyugtatásul, még további 20 bolt megnyitását tervezik.

A komplexum 2005-ben nyitott, és még a mai napig is a hely 99%-a üresen áll. Felépítését tekintve, nem rossz elgondolás mentén készült. A plázát több részre osztották a vallási, helybéli, és nemzetközi ruházatok és egyéb kellékek, mind külön zónát kaptak. Hogy ne legyen olyan egyhangú a pláza, ezért megtalálható benne az Arc de Triomphe, és velencei Szent Márk harangtorony replikája is, 2,1 km hosszú csatornával, amin lehet gondolázni is. Ha pedig hullámvasutazni támadna kedvünk, azzal sincs semmi gond, mert külső-belső hullámvasútpálya is tartozik az építményhez.

Szinte érthetetlen miért nem rohannak egy ilyen multikulturális hangulatot idéző épületbe az emberek…


(A kép forrása: http://www.toptenz.net/)