Jump to content

Pattanjon nyeregbe és szemlélje másfelől a biciklizést

2014. 11. 18. 12:30

A biciklizést eddig maximum olyan szemszögből szemlélhette, amely az egészség és környezet védelem szempontjából szemlélte azt. Viszont, arról kevesebbet hallhatott, hogy szerte Európában egy teljes iparág épül rá, ami kétszer annyi embert foglalkoztat, mint a fémipar. Szemlélje meg a környezetbarát biciklizést, gazdasági szemszögből is.

Az európai bicikli gazdaság 650,000 embert foglalkoztat, kétszer annyit, mint a fémipar, ha hihetünk annak a friss felmérésnek, amely egyes szektorok foglalkoztatottsági arányait vizsgálja, márpedig miért ne hihetnénk?

Hogy egészen pontosan legyek 655,000 ember dolgozik ebben az iparágban, ami magában foglalja a termelést/előalítást, a turizmust, eladást és a szervízelési ágazatokat is. A felmérés szerint, ha ez a foglalkoztatottsági tendencia marad, esetleg mindössze 3%-kal elterjedtebb lesz Európában, akkor 2020-ra ezek a szektor nagyjából egy millió embernek ad majd állandó munkahelyet.

Még egy érdekessége ennek a szektornak, hogy a közlekedéssel kapcsolatos ágazatok közül, itt a legmagasabb a foglalkoztatottak száma. Az új innovációk, mint az elektromos biciklik illetve a bicikli, utak kiépítése az infrasturktúrális pénzbefektetések az ECF elnöke szerint megtérülnek, hiszen ha az adott feltételek megvalósulnak, utána a fenntartására minimális pénz szükséges.

Kevin Mayne a feltalálásokért felelős igazgató az European Cyclists’ Federation (ECF)- nél egy egyszerű üzenetet fogalmazott meg a kormányoknak és a helyi igazgatószerveknek a biciklista gazdasággal kapcsolatban: „ Tudjuk, hogy a biciklista szférába való befektetés a közlekedés a klímaváltozás és az egészégi állapottól is függ (…). De befektetni a biciklizésbe kifizetődő, hiszen az invesztált összeg jócskán megtérül, plusz kibővülnek a közlekedési lehetőségek.



(A kép forrása: http://www.wallpapervortex.com/)