Jump to content

Black Fiday azaz Fekete péntek van ma

2014. 11. 21. 12:30

Hallott már róla? Tudja mi az ami az egész világot csupán egyetlen napig lázban tartja?

A Fekete péntek (Black Friday), nem egy tragikus eseményt jelöl, bármennyire is azt sugallja. Az elvezése onnan származik, hogy e napon, a amerikai államok utcáin lehetetlen közlekedni, olyan dugók alakulnak ki miatta. Az Amerikából származó esemény csupán a karácsonyi bevásárlás kezdetét jelöli, illetve azt, hogy a mai napon, minden boltban – legalábbis külföldön, itthon csak néhány üzletben – szinte ingyen juthatunk hozzá mindenhez.

Az USA-ban a kereskedő és bankszférát leszámítva, a dolgozók erre a napra szabadságot vesznek ki, és megrohamozzák az üzleteket, ahol 50-70%-os kedvezménnyel szerezhetnek be mindent. Sőt jellemző az is, hogy az eladók az önköltségi ár alatt árulják termékeiket, ezzel még több vásárlót bevonzva. Vannak nagyobb áruházláncok melyek egyes egységei 0 órakor nyitnak és csak 24 óra múlva, éjfélkor zárnak be, pedig nem ez a jellemző nyitva tartásuk.

Az esemény külföldön annyira népszerű, hogy a Black Fridayt megelőző napon a legelszántabbak letáboroznak a kiszemelt üzlet elé, és startra készen várják a nyitást. Amikor a kapuk kinyílnak, mint a vadállatok özönlenek be –és tényleg, most szárnyalhat a fantázia – és ragadják meg a hozzájuk legközelebb eső dolgot, ugyanis fél óra után a bolt kiürül, mert a vásárlók mindent (!) megvesznek. A fergetegesen jó áron kínált termékekért vérre menő harcok folynak. Olyan szinten, hogy ez időnként sérülést, olykor halált is okoz: 2008-ban (akkor november 28-ára esett a fekete péntek), egy bolti alkalmazottat halálra tapostak az egyik New York-i Walmart üvegajtaját az öt órai nyitás előtt percekkel beszakító vásárlók, egy kismamát ugyanitt kórházba kellett szállítani. Ugyanezen a napon két ember meghalt, amikor vásárlók két csoportja között kialakult vita, lövöldözésbe torkollott.

Elképesztő, hogy a „consume society” mire képes, ha mindenhol „sale” felirat díszeleg és fillérekért megvehet mindent, amire nincs is szüksége.

Ha felkeltette érdeklődését a Fekete péntek, akkor érdemes rákeresni, hogy itthon mely üzletek szálltak be.


(A kép forrása: http://www.arenait.net/)
(Forrás: wikipedia.hu)