Jump to content

Karácsony Haitin

2014. 12. 21. 12:30

A karácsony ünneplése Haitin nem áll messze a megszokottól, azt leszámítva, hogy a gyerekek éjszaka szabadon bandázhatnak, és ihatnak a hagyományos Haiti alkoholos italból az 'Anisette'-ből.

A december beköszöntével Haitin megindul az ünnepi készölődés. A lakosok beszerzik a fenyőfákat vagy fenyőágakat. A fákat és a lakásokat is színes dísszel ékesítik. A templomok és a szervezetek is állítanak fát.

Karácsony estéjén a gyerekek kiteszik a fa alá a cipőiket, amit szalmával töltenek, és remélik, hogy a mikulás 'Tonton Nwèl’ elviszi a szalmát, és helyette ajándékot és csokit hagy nekik.

Ezen az estén a családok égve hagyják az összes lámpát egészen hajnali 3-ig, és kiengedik a gyerekeket az utcára játszani, csatangolni. Mindig a nagyobb feladata figyelni a kisebbre. Szenteste napján a gyerekek is ihatnak a hagyományos, ánizsból készült, enyhe alkoholtartalmú 'Anisette'-ből.

Az emberek nagy része 24-én éjféli misére megy és karácsonyi dalokat énekel a kórussal. A mise előtt szokás elfogyasztani a hagyományos karácsonyi ételt, amit ’revellion’-nak neveznek.

Karácsony napja sokkal nyugodtabban telik, mint a szenteste. A családok ekkor összegyűlnek, és közösen esznek.


(A kép forrása: http://icons.wunderground.com/)