Jump to content

Forró karácsony Madagaszkáron

2014. 12. 25. 16:00

Az Afrika délkeleti partjánál található 6xmagyarországnyi méretű szigeten, strandszerkóban ünneplik a karácsonyt, magyal, vörösbegy és hódíszek tömkelege között, noha ezek közül egyik sem volt soha, és nem is létezett Madagaszkáron.

A karácsonyi hagyományoknak a hőség sem szabhat gátat. Szenteste az emberek éjféli misére mennek vagy otthon ünnepelnek. A templomok már hajnali 5 órától kitárják kapuikat a madagaszkáriak előtt, ahol a gyerekek karácsonyi dalokat énekelnek és előadják a betlehemi játékokat. A templom természetesen karácsony napján is nyitva áll, hiszen akkor is szokás betérni egy imára.

Karácsony napján az emberek,- akár ismeretlenek is – köszöntik egymást és boldog karácsonyt kívánnak: "Arahaba tratry ny Noely". A fenyőfa állítási szokásokról viszont keveset tudni.

A madagaszkári családok, ugyan úgy ahogy nálunk is, szeretnek közösen étkezni a családdal a jeles napon. Az ünnepi menü csirke vagy sertés rizzsel, amit egy speciális karácsonyi torta koronáz meg. A vacsorához ilyenkor a szokás szerint, a helybéliek a legszebb (legújabb) ruháikat veszik fel.

'Mirary Krismasy sambatra sy Taona vaovao tonga lafatra ho anao', így hanghik a teljes kívánság, azaz Boldog Karácsonyt!

Vigyor



(A kép forrása: http://static.squarespace.com/)