Jump to content

Egy kiadós italozás hatása az immunrendszerre

2015. 01. 12. 19:00

Nem kell masszív alkoholistának lenni ahhoz, hogy a szervezet megérezze az alkohol hatását. Elég egy alkalom, amikor mértéktelen szeszfogyasztásba kezd az ember. Húsz perc múlva már felborul az egész védekező rendszere.

 

Az Alcohol folyóirat részletes publikációt közült a témával kapcsolatban. Azaz arról, hogyan hat a szesz az ember immunrendszerére. A kutatásról Elizabeth Kovacs beszélt, az Loyola University Chicago képviseletében, ahol a vizsgálódás zajlott.

Az, hogy az italozás megváltoztatja az egyén viselkedését közismert, de arról már kevesebbet hallani, hogy milyen hatást fejt ki mondjuk az immunrendszerre nézve, egy durva péntek este.

A korábbi kísérletek - amelyeket állatokon és embereken végeztek - eredményei azt mutatták, hogy az alkohol intoxikus hatást fejt ki -még akkor is, ha a véralkohol szint mérő nem jelzi- az immunrendszerre. Az intoxikus kifejezés alatt a pszichoaktív szer fogyasztása utáni állapotot, azaz a tudatállapot, gondolkodás, észlelés, ítélőképesség, érzelmek és magatartás vagy más lélektani és élettani folyamatokra vonatkozó, reakciós zavarait kell érteni. A zavarok a szer gyógyszertani hatásaiból és tanult válaszokból tevődnek össze, idővel teljes mértékben oldódnak (kivéve a szervi károsodás vagy egyéb szövődmények esetét).

A friss kutatáshoz egy új kísérletet is elvégeztek. A 15 önkéntes (közülük hét férfi és nyolc nő) embertől a feladat előtt és után is vettek vért. A feladatot az alanyok önkéntesen vállalták, ami nem volt más, mint egy kis iszogatás, tehát a jó ügy érdekében váltak intoxikáltá. A kísérlet„a magas dózisú alkoholfogyasztást” követően vette igazán kezdetét. A „magas dózisú alkoholfogyasztás” alatt, öt vodka shot (feles) megivását kell érteni. 1,5 feles öt uncia bornak, vagy 12 uncia sörnek felel meg.

A szakértő csapat 20 perc, két óra, és 5 óra elteltével vett vért az alanyoktól.
A kapott vérmintákból a kutatók immunsejteket izoláltak, melyeket tesznek vetettek alá. A teszt során sejt ellenálló képességére voltak kíváncsiak. A sejtekhez káros baktériumokat adtak, és várták a reakciót.

Az eredmény igazolta felvetésüket. Az immunválasz egyszerűen teljesen lelassult az alkoholizálást követően. A szesz fogyasztás utáni öt óra elteltével a vérben található monociták és a természetes ölősejtek száma redukálódott. Ehelyett olyan másfajta citokinok bukkantak fel, melyek azt jelzik, hogy az immunrendszer kevésbé aktív.

Összegezve tehát kijelenthető, hogy az alkoholfogyasztást követő 20 percben, gyakorlatilag halmozottan ki van téve a szervezet, bármely fertőzésnek, amely a közelben található.



(A kép forrása: http://hitportal.com.mk/)