Jump to content

Szolárium és annak (nagyon)káros hatásai

2015. 01. 30. 19:00

Önnek is hiányzik a nyári napsütés? Az önbizalom-növelő napbarnított bőr? Úgy gondolja, hogy ezt szoláriummal pótolná? Jól gondolja meg, hogy betér-e sütkérezni!

Az amerikai Rákszövetség tanácsadója Dr. Len Lichtenfeld szerint, a szolárium épp olyan káros szervezetünkre, mint a közvetlen napsugárzás. Hiszen a barnulás szervezetünk egyfajta védekező mechanizmusa, a káros sugarak ellen.

A közhiedelemmel ellentétben, az egyszeri tartós barnulás nem nyújt védettséget a nap káros sugarai ellen, sőt. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, a szoláriumozás káros hatása a dohányzáséval vetekszik.
A WHO szerint a tartósan szoláriumot használó embereknél 75%-al nő az esély melanóma kialakulására (főként a törzsön és a mellkason). A melanóma a bőr pigmenttermelő sejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulását elősegíti, ha a már meglévő anyajegyek állandó károsító ingereknek vannak kitéve, ilyen inger a szolárium/napfény okozta káros UV sugárzás is.

A szolárium káros hatásának leginkább a 18-25év közötti lányok vannak kitéve, Lichtenfeld szerint ennyi idősen még nem aggasztja őket, hogy mi lesz a tetteik következménye később. Az ő szavaival élve: „ A szép szín néhány hét alatt lekopik, a ráncok azonban megmaradnak.”.
Napjainkban, azonban az idősebb korosztály számára is egyre felkapottabb. Kikapcsolódási lehetőségként tekintenek rá, egy fárasztó nap után, különösképpen egy hideg téli napon.

Ha azonban még ezek ellenére sem tud lemondani a szolárium nyújtotta élményekről, akkor jobb, ha pár dolgot betart, a bőre érdekében.
Kíváncsi mivel redukálhatná a káros hatásokat? Olvasson holnap is Biokalauzt, mert kiderül ám!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!


(A kép forrása: http://www.olympiahotel.eu/)