Jump to content

A B-12 vitaminhiány hozzájárul a migrén kialakulásához

2015. 02. 14. 16:00

Kishazánkban a migrén lassan népbetegségnek számít. A kiváltó okok között gyakran olyan egyszerű dolgok szerepelnek, mint a B-12 vitamin vagy a magnéziumhiány. Erre a fájdalomra van gyógymód, és azt nem feltétlen kell a patikában keresni. Sőt, lefogadom, hogy az Ön otthonában is van legalább fél tucat olyan dolog, ami a legmakacsabb fájdalmat is csökkentheti, természetes úton!

A legfrissebb idegrendszeri kutatások és tanulmányok a kialakuló fej és migrénes fájdalmakat a magnézium, B-12 vitamin hiányával, a rossz táplálkozási szokásokkal, és a mozgásszegény élettel hozták összefüggésbe.

Köztudott, hogy a B-12 vitamin befolyással van az idegrendszer, és az izmok működésére. A B-12, idegrendszer nyugtató hatással bír, illetve jótékonyan hat az izmokra is. Fontos szerepe van a fehérje, zsír és szénhidrátok anyagcseréjében. Hiánya szapora szívdobogással, izomgörcsökkel, levertséggel, fáradtsággal jelentkezik. A szervezet nem képes előállítani, így fokozottan kell ügyelni a bevitelre.

A B-12 vitaminhiány miatt az összehúzódásban lévő, görcsös izom kihat az agyra, hiszen maga a fej nem fájhat, így a fájdalomérzet a megfeszült izomcsoportból származik, ami majd szépen lassan felkúszik egészen a tarkó izmáig. Ez a migrén kialakulásának egyik oka, az agy hirtelen vérellátásának változása mellett.

Ahhoz, hogy megelőzhessük vagy redukálhassuk a migrénes fájdalmat, figyelni kell a szervezet B-12 és magnézium ellátására. Legegyszerűbben a változatos étrenddel biztosíthatjuk pótlásukat. Érdemes minden nap tojást, tejterméket és/vagy húst fogyasztani, mert ezek fő forrásaik. Ha teheti, egyen sok céklát a vérképző hatása miatt. Mindezek mellett érdemes a levendula teát beiktatni a mindennapi rutinba, mert az egyik legjobb ellenszer a migrénnek. Gyors megoldást jelenthet a fájdalom redukálása pár szelet sajt, hiszen az jócskán bővelkedik a vitaminnal.


További érdekességekért, keresse fel a Biokalauz facebook oldalát.