Jump to content

A Nap még akkor is bőrkárosító hatással bír, ha már nem tartózkodunk kint

2015. 02. 22. 16:00

Egy friss tudományos kutatás szerint, a nap még órákkal a napozás befejezése után is sejtkárosító hatást fejt ki. Ez a reakció a napfény nélkül is képes működni, a melanin pigment miatt.

Napra menni 10 és 14 óra között nem jó ötlet, főleg ha naptej nélkül teszi az ember. Ildomos a délutáni órákban sütkérezni és védőkrémet használni, ám sokan nem tartják be az intelmeket. Feleslegesnek, haszontalanak titulálják azokat, egészen addig, míg csúnya leégéssel nem zárul a napozós kalandjuk.

Persze késő bánat elvonulni pecsenyekacsa vörösen a napról, hiszen órákkal később is aktívan kihat a szervezetre az ultra viola sugárzás. Egy-egy leégés nagyban károsítja a bőr szöveteit, és behatol egészen a sejtet felépítő szerkezetbe is, miközben hatást gyakorol annak DNS láncára.

Az UV sugárzás káros hatással bír a melanociták DNS struktúrájára. A melanociták felelősek a melanin termelésért, amit természetes bőrvédőként tartottak számon, ám az utóbbi időben kiderült, hogy köze van a bőrrák kialakulásához, ugyanis a melanociták DNS szerkezetében beállt változások, okozzák a bőrrákos elváltozásokat. Nem csak a közvetlen „védőfelszerelés” nélküli napozás, hanem a közvetett, órákkal utáni hatás is kiválthat megbetegedést.

Érdemes odafigyelni a napozásra, bár tartós felmelegedéstől még egyelőre nem kell tartani.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:mages.rapgenius.com//)