Jump to content

Bio urna, avagy sírkő helyett fát hagyj magad helyett

2015. 02. 25. 09:00

Mit szólna hozzá, ha azt mondanám, hogy fát növeszthetne elhunyt szerettének hamvából? Az első hallásra morbid és sokaknak talán ízléstelen dolog, kevésbé életidegen alternatívát nyújt a végső nyugalomba helyezésre, mint mondjuk egy rideg sírkő, vagy urna.

A spanyol Estudimoline Design stúdió egy teljesen „bio” módját kínálja a temetkezésnek, amihez mindössze egy általuk készített termékre van szükség. A tervezők a nem hétköznapi dologgal az emberek halálról alkotott felfogásán akarnak változtatni, és kihangsúlyozni azt, hogy az élet végeztével, egy kis részt, igen is vissza lehet hozni a természet körforgásába. A személy tiszteletére és megemlékezésére állított sírkő olykor annyira rideg tud lenni, viszont az urnából kinövő fa, ami a kert ékévé válik, és lehet gondozni, ápolni, átölelni, mégiscsak más aspektusát nyújtja a megemlékezésnek.

Az urna 100%-ban lebomló anyagokból, kókuszdióból, préselt tőzegből és cellulózból készül. Így biztosítván azt, hogy minden a helyére kerüljön, és a magok gyökeret eresszenek, ne pedig elporladjanak a fel nem „oldódó” dobozban.

Az urna struktúráját tekintve két részre osztható. A felső részben találhatók a magok az alsóban pedig a hamvak. Az izoláció azt a célt szolgálja, hogy a savas hamvakkal ne érintkezzenek a magok, csak azután, ha már gyökeret eresztettek. Az eddig elválasztott két dolog, ezután a táptalaj részévé válik.

Az urnát emberek és háziállatok temetésére is alkalmazzák. A vásárlás során ki lehet választani, hogy milyen magot szeretnénk, jelenleg tölgy, juhar, fenyő, gingko, bükk, és kőris kérhető, illetve üres urna, arra az esetre, ha saját magot szeretnénk beleültetni.
A kissé szokatlan vállalkozás eddig 7000, világszerte eladott példányszámot tudhat magáénak. Egy darab bio urna ára 145 dollár.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://bigthink.com//)