Jump to content

Pestis baktérium, kólika, vérhas és társai utaznak velünk a metrón

2015. 02. 26. 16:00

A Weill Cornell Medical College remek témát talált az új kutatásához, ugyanis azt vizsgálták, hogy milyen bacilusok fordulnak elő kis-és nagy számban a New York-i metrón.

A kutatás eredménye nem túl szívmelengető, belegondolva abba, hogy sokban nem különbözik a helyzet itthon sem. Egy tavaly év eleji publikáció arról számolt be, hogy egér ürüléktől kezdve, fekálián át, bélbaktériumig minden megtalálható a magyar metrókon is.

A metró naponta több százezer embert szállít, így óhatatlan, hogy a sáros csizmáról, koszos kézről, mosdatlan, ápolatlan emberről ne kerüljenek kórokozók és fertőző bacilusok a járművekbe.

A kutatók összesen 1475 mintát gyűjtöttek kapaszkodókról, ülésekről, szemetesekről és az ajtókról. A begyűjtött anyagokat számítógépes program segítésével analizálták, és végül megdöbbentő eredményt közöltek. A begyűjtött alig másfélezer mintából, 15.152 féle mikroorganizmust mutattak ki. Ezek közül a felére nem találtak egyezést az adatbázisokban, azaz eddig ismeretlen eredetűek. Ez is jól mutatja azt, hogy mennyire keveset tudunk a miket körülvevő mikroorganizmusokról. Azonban közel 550 különböző baktériumfajt sikerült felismerni, amelyek közül 67 képes lenne betegséget okozni.

Egyébként egy korábbi vizsgálat szintén a metró élővilágát analizálta. Már csak a beléptető-kapukon megtalálták Acinetobacter radioresistens nevű baktériumot, ami a nevéhez hűen a sugárzásnak is ellenáll, illetve ugyan itt volt fellelhető a Lactobacillus sakei-t, amit joghurtok készítésénél használnak. A szúnyogirtásra használt baci, a Lysinibacullus sphaericus is felfért a szerelvényre, ugyanis a 7-es vonal kapaszkodóján találtak belőle is. Az igazi győztes mégis a Times Square-i kapaszkodón húzta meg magát, ami nem más, mint az Enterococcus faecalis, azaz a fekáliában tobzódó, húgyhólyag-fertőzésért felelős bacilus.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://cdn.zmescience.com/)