Jump to content

Az a csodás meditáció

2015. 03. 04. 16:00

A mindennapos meditáció lehet a boldogság forrása. Márpedig, ha a tudományos eredmények sem képesek rácáfolni, lehet benne valami.

Vizsgálatokkal igazolták, hogy azok az emberek, akik minden nap meditálnak, sokkal egészségesebbek, kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak, mint azok, akik nem foglalkoznak eleget önmagukkal.

De mit is jelent a meditáció? Általában olyan állapot, amikor a testünket tudatosan ellazítjuk, célja a testi-lelki-szellemi nyugalom elérése. Ilyenkor csak önmagukra és a belsőnkre koncentrálunk. Ha a koncentráció hatékony, akkor rövidesen elérjük a kívánt belső nyugalmunkat.

Meditációs folyamat közben megszűnik az egyénnek a külvilág, csak a „most” számít, és csupán egy dologra koncentrál.

Nagyon fontos, hogy kezdetben a hatékony meditációt, csak az erre alkalmas, nyugalmas, csendes környezetben lehet megtanulni. Ha ugyanis sikerül kizárni a külvilágot, és az elmével, csak egy dologra koncentrálni, később bárhol és bármikor képesek leszünk kizárni a zavaró tényezőket és megnyugtatni a szervezetünket. Ha valaki nem hisz semmiféle „felsőbb hatalomban”, meditációval akkor is megnyugtathatja magát és megtalálhatja a boldogság forrását.

A rendszeresen meditálóknak sokkal jobba a szellemi és fizikai teljesítőképességük, egészségesebbek, ezen kívül kevésbé hajlamosak depresszióra, nyitottabbak az emberek felé, nem aggodalmaskodnak és általában elégedettebbek az életükkel.

A meditáció ezen felül számos kedvező fiziológiai és pszichés hatással is rendelkezik. Íme néhány:

Fiziológiai hatás:

  • Növeli a teherbíró képességet, enyhíti az izmok feszülését, csökkenti az ízületi fájdalmakat, enyhíti a menstruációs görcsöket, növeli a bőr ellenálló képességét, nyugtató hatású, asztmás megbetegedéseknél ajánlott, megakadályozza a terméketlenséget eredményező stressz kialakulását, gyógyítóan hat magas vérnyomás esetén, elősegíti a műtétek utáni felépülést, megkönnyíti a légzést, elmulasztja a migrént és a fejfájást, harmonizálja az endokrinrendszert, elősegíti a belső elválasztású mirigyek normál működését

Pszichés hatás:

  • Önbizalom növelő, segít legyőzni a félelmeket, fóbiákat, erősíti a koncentrációs és megfigyelő képességet, fejleszti a memóriát és a tanulási képességet, elősegíti az érzelmi stabilitást, önkontrollra tanít, fejleszti az intuitív hajlamot, segít kizárni a stresszet okozó, zavaró tényezőket, csökkenti az agresszivitást, harmóniába hozza a testet és a lelket, toleranciát eredményez, növeli az intimitásra való képességet
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://www.lovethispic.com/)