Jump to content

A májregenerálás naturmedicina lexikonja

2015. 03. 11. 16:00

A májregeneráló ételek természetes gyógymódot jelentenek a megfáradt szervre. A vitamin-és szénhidrát gazdag étrendet azonban még hatékonyabbá lehet tenni, a természet gyógyszertárából származó (gyógy)növényekkel.

A májregeneráló ételek közül legfontosabbak a magas A-,K-,C-, és B12-vitamintartalmú ételek. Láthatatlan védőréteget képez a tejcukor, ám ha azt nem részesíti előnyben, próbálja ki a gyógynövényekből készült teákat, vagy ízesítse velük ételeit.

Articsóka: Leveleiben megtalálható a cynarin, mely védi a májsejteket, serkenti az epetermelést, ezen felül csökkenti a vér koleszterinszintjét. Fogyaszthatjuk nyersen vagy épp főzve is, így a felhasználási területe igen széleskörűvé válik. Kiváló ízesítője lehet salátáknak, sőt teát is készthetünk belőle (1-2 ek. articsóka elegendő).

Benedekfű: Az articsókához hasonlóan, a májsejtek működését növeli, illetve vírusölő hatással rendelkezik, de az epebántalmakra is enyhülést hoz. Étvágyjavítóként is előszeretettel ajánlják.

Borsmenta: A fent említettekhez hasonlóan az epe, máj és bélproblémákra javasolják. Kiváló hányinger, és felpuffadás csökkentő, emellett pozitív hatást fejt ki az idegrendszerre, természetes nyugtatóként alkalmazzák. 3-4 hetes ivókúrákhoz ajánlott a folyadékba keverve, illetve a mindennapi felhasználása fűszernövényként tökéletes.

Cékla: Betain tartalmából kifolyóan csökkenti a máj felesleges zsírtartalmát. Természetesen a szervezet egészére kifejezetten jó hatást gyakorol. Többek közt, az állóképesség, és az izomműködés fokozásában is szerepet játszik.

Fehérüröm: Egyes kutatások arról számoltak be, hogy a rákos sejteket képes lehet elpusztítani, ám ennek tesztelését a gyakorlati eredmények nem cáfolják, de nem is erősítik meg. Az viszont köztudott, hogy megszünteti a máj és az epehólyag túlterheltségét.

Kíváncsi a naturmedicina lexikon további gyógynövényeire, és fűszernövényeire? Kövesse figyelemmel a holnapi folytatást, és mindent megtudhat, a májvédő és májregeneráló csodanövényekről!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:https://c1.staticflickr.com/)