Jump to content

Ritka evészavar: Fal és vakolatevő ötéves

2015. 03. 14. 19:00

Nagyon ritka evészavarban szenved az,az ötéves angol kisfiú, aki ellenállhatatlan vágyat érez, hogy nap, mint nap beleharapjon a falba, vagy eszegessen egy kis szivacsot, homokot, vagy bármit, ami abszolút eltérő a vajas kenyér - felvágott-meleg étel háromszögétől.

A különös evészavart 3 évvel ezelőtt diagnosztizálták egy családi utazást követően, ugyanis a kisfiú több mint fél kiló homokot elfogyasztott, és dührohamot kapott, mikor le akarták állítani.

Az öt éves Eoin Collins gyakorlatilag mindent megeszik, ami az útjába kerül, a kőtől elkezdve, a homokon át, a habarcsig. Gyakran előfordul, hogy a falat is elkezdi harapdálni.
Az úgynevezett Pica kórban szenvedők, vágyat éreznek, hogy mindent megegyenek. A tápanyagtartalom lényegtelen és az állaga is, a hangsúly az evésen van.

A gyermek édesanyja, Mrs Collins, aggódik fia(i) egészségéért, ugyanis a kisfiú nyugodt szívvel belekortyol a tisztítószerekbe, sőt előfordult az is, hogy hirtelen „rátámadt” bátyjára és véresre harapdálta az orrát. Emiatt vendégségbe sem egyszerű menni, hiszen a fiúra bárhol rátörhet a vágy, hogy valamit a szájába tömjön.

A probléma elkerülése végett, az asszony, amit csak tud elrejt, vagy polcra tesz, hogy a fiú ne érje el, viszont a falevésről nem tudja leszoktatni, ami egy idő után nem csak bélproblémákat, és parazitásságot eredményez, hanem a fogait is teljesen tönkreteszi.

A megoldás? Ismert „ellenszere” nincs, viszont pszichoterápiai kezeléssel talán redukálhatóak a tünetek, és egy idővel talán kis is növi a gyerkőc.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://2.bp.blogspot.com/)