Jump to content

Miért egészséges a zene?

2015. 03. 28. 16:00

Különböző zenék, különböző érzelmeket váltanak ki, de miért? Azt ugyan tudjuk, hogy a muzsika hat az agyra, ám azt nem, hogyan. Egy tudóscsoport most a végére járt az izgalmas kérdésnek.

Vannak dalok, melyek vidámságot váltanak ki, míg mások nosztalgikus visszaemlékezésre késztetnek, s persze ott vannak a szerelmes számok, melyeken az illető jókat sírhat szakítás után. De vajon miért képes ilyen széles skálájú érzelemkiváltásra, egy pár perces zene? Az indok összetett, és mivel az élet minden területét behálózza a muzsika, így érdemes külön-külön tárgyalni hatásosságának okát.

A zene motivál. Biztosan Ön is tapasztalta már edzés közben, hogy a lassú zene egyszerűen elveszi az akaraterejét, míg gyors dobszóló és egy vad gitár riff több erővel ruházza fel, mint bármely energiaital. Ez annak köszönhető, hogy a zene képes az erőfeszítés mértékének megítélését csökkenteni, s ez által 1-3%-kal nagyobb erőt kifejtést elősegíteni, ami átlagosan 15%-kal növeli az edzés hatékonyságát, és az állóképesség növelését. Legalábbis ez derült ki a londoni Brunel Egyetemen végzett kutatás által.

A zene képes megváltoztatni a hangulatot. Ez annak köszönhető, hogy a dopamin felszabadulása leggyorsabban a kedvenc „chill music” meghallgatása során érhető el. A montreali McGill Egyetem doktoranduszai által végzett kísérlet, egyértelműen kimutatta, hogy a kellemes zene hallgatása –legyen az bármely „chill” kategória – a legrövidebb idő alatt kelti a boldogság, és megnyugvás érzését.

A zene javítja a mentális egészséget. A dallamos talpalávaló által egyszerűen önkifejezésre jut a személyiség, aminek megélése egyszerűen gyógyító hatással bír.

A zene szorongás gátló, és nyugtató hatású. A hangterápia hatása globálisan ismert, és elismert, méghozzá nem ok nélkül. Ha az ember ideges, feszült, frusztrált, a kedvenc zenéje, vagy egy „chill out music” pillanatok alatt megnyugtatja háborgó idegeit. (Leginkább a fent említettek miatt.)

A zene segít koncentrálni. Ez annak köszönhető, hogy a dalokban található hanghullámok hatnak a cortexre, ami ez által képes fokozni tevékenységét, és elősegíteni célzott koncentrációját. Ha megfelelő mennyiségű Alfa-hullám érkezik ez zenéből, az képes arra ösztönözni az agyat – a cortexre való befolyás által - , hogy csökkentse a kortizol szintet a szervezetben, azaz megnyugtassa önmagát.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása:http://wpcmunster.org/)