Jump to content

A túlzásba vitt egészséges táplálkozás evészavarrá válhat

2015. 04. 14. 09:00

Tudja mi az az Orthorexia nervosa? Egy nagyon komoly evészavar, mely az egészséges életmód függését, és a bio, paleo, raw diéták kényszeres betartását jelenti. Nagyon hasonló a bulimia, és anorexia nervosához.

Az Orthorexiának’ vagy “Orthorexia nervosának’ nevezett evészavar egy új fajtája a táplálkozást érintő betegségeknek. Az új típusú evészavar gyakorlatilag az egészséges életmód és táplálkozás megszállottságát jelenti. A kórt viszonylag későn, 1997-ben írta le Dr. Steve Bratman.

A betegség napjainkra súlyosabb formát öltött, mint a történelem során bármikor. Ez első sorban a „bio”, „paleo”, „raw” étrend népszerűvé válásának, és a „jó” és „rossz” ételekről szóló információk, özönének köszönhető, melyeket lassan már követni sem lehet. Nem meglepő, hogy sokan átesnek a ló túloldalára, és rabjává válnak az egészségesként hirdetett étrendeknek.

Az orthorexiás beteg hasonlóan a többi evészavarban szenvedőhöz elszigetelődik, mert környezete az egyre növekvő megszállottságot egy idő után már nem tudja kezelni. A túlzásba vitt egészséges táplálkozás következtében komoly hiánybetegségek alakulnak ki, ugyanis az orthorexiások csak az általuk elkészített ételeket fogyasztják, és csak a megfelelő diétához alkalmazkodva. Képesek mindenhova magukkal vinni saját készítésű eledeleiket, és csak azt fogyasztani, mert tartanak a többi táplálék vegyszerrel, adalékkal, zsírokkal telítettségtől.

Az ok, amiért az evészavar kialakulhat a megbetegedéstől való félelem, az egészséges táplálkozás túlzásba vitele, a függés tőle, vagy épp saját test egészségi állapotának helytelen megítélése, mely gyógyítását a beteg a 100%-osan tiszta étellel kívánja elérni. Az Orthorexia kifejezés a görög “orthos” szóból ered, amelynek a jelentése jó és helyes, az “orexis” mértéktelen étvágyat jeleni.

Az Orthorexia hasonlóságot mutat az anorexiával és bulimiával, hiszen ez esetben is a hangsúly a hatalmas önkontrollon, önmegtartóztatáson, és egy adott ideál eléréséhez szükséges könyörtelen önsanyargatáson van. Az orthorexiás állandón sóvárog a „tiltott” ételek után, és ha megszegi fogadamát összeroskad, és még keményebb önmegtartóztatásba kezd. Nem ugyan ez a tendencia az anorexiában vagy épp bulimiában szenvedők magatartásformáját illetően?

A különbség mégis abban mérhető, hogy az orthorexiások nem az étel mennyisége miatt aggódnak, hanem az étel minősége miatt. Ez első hallásra nem tűnhet komoly problémának, pedig az.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://panosplatritis.com/)