Jump to content

Életek változhatnak meg segítséged által!

2015. 04. 17. 16:00

Lepra. Évezredes nyomorúság. Ma is velünk él! Pedig évtizedek óta gyógyítható! Mégis minden 2. percben megállapítják valakiről a Földön, hogy leprás, s közülük minden ötödik egy gyermek! Te is segíthetsz rajtuk!

A 14 éves Árti siralmas állapotban került a Lepramisszió egyik indiai kórházába. Jobb keze a leprabetegség miatt súlyosan meggörbült, ráadásul le is forrázta. Bal tenyerét is sebek borították. Arcán a leprafertőzés miatti idegbénulások nyomai látszódtak. Szülei attól féltek a leginkább, hogy a diagnózis után családjukat kiközösítik majd a faluban.
Összetörve, félelmek között várt a kislány a műtétekre. Édesanyja és kistestvére végig vele voltak, ami mindig nagy segítség a kórházak és a dolgozók számára is. Megtörtént az első, majd utána a többi műtét.

Fél évvel később Ártira rá sem lehetett ismerni: arca, keze megújult, tekintete megnyugodott, vonásai kisimultak. Minden esélye megvan arra, hogy senki ne tudja meg utólag: leprabeteg volt valaha! Férjhez fog tudni menni, és boldog élete lehet!
A lepra tehát nemcsak sokévezredes nyomorúság, hanem sajnos ma is velünk él! Pedig évtizedek óta gyógyítható! Mégis minden 2. percben megállapítják valakiről a Földön, hogy leprás, s közülük minden ötödik egy gyermek!
A 32 tagországot tömörítő Nemzetközi Lepramisszió (The Leprosy Mission International) világszerte kórházakat, gyógyító intézményeket tart fenn. Ezekben nap, mint nap sokezer felnőttön és Ártihoz hasonló sorsú gyermeken segítenek munkatársaink. Az intézményeinkben folyó gyógyító-rehabilitáló tevékenységet a tagországok, közöttük a magyar Lepramisszió adományai biztosítják. A gyógyításon túl sokrétű segítséget nyújtunk a betegek és családtagjai számára oktatás, szakképzés, életkezdési támogatások, fejlesztések, jogvédelem, felvilágosító-egészségnevelő tevékenységek által. A Lepramisszió ázsiai-afrikai gyógyító intézményeiben a teljes ember helyreállítása történik a legmegbízhatóbb módon a testi, lelki, társadalmi, gazdasági segítségnyújtással! Egyének, családok, közösségek élete változik meg láthatóan és tartósan ezáltal!
Az a reménységünk, hogy a mélyszegénység elleni harcnak, valamint a védőoltás reménybeli felfedezésének köszönhetően a lepra talán 50 éven belül eltűnhet a Földről. A szomorú valóság azonban az, hogy ha holnap lenne is az utolsó megbetegedés, egy előrehaladott leprabetegségben szenvedő gyermek élete végéig kellene, hogy hordozza a betegség maradandó következményeit. A Lepramisszió mindaddig folytatja küldetését, amíg a lepra következményei miatt akár csak egy ember is szenvedni kényszerül. „Ha fájlalod, hogy nem tudsz segíteni az egész emberiség nyomorúságán, segíts egyetlen emberen!” (Kalkuttai Teréz anya) Köszönjük!
http://lepramisszio.hu/