Jump to content

A napozás előnyei

2015. 04. 20. 16:00

A Napból nyert D-vitamin pozitív hatással van a testünkre és a lelkünkre egyaránt. Kiváló ellenszere a depressziónak, a szív és érrendszer, illetve csontok erősítésének.

A napfény igazi kedélyjavító, sokan ugyanis az őszi-téli borongós napsütésmentes időszakban, hajlamosabbak a lehangoltságra, azonban a tavasz első napsugarainak megjelenésével testünk és lelkünk is feltöltődik pozitív energiákkal.

Gondolta volna, hogy a pihentető napfürdőzés a nyugodt alvásunkat is elősegíti? Napfény hatására ugyanis fokozódik szervezetünk -alvásért felelős természetes hormonjának-, melatonin termelése.

A napfény elősegíti a kalcium felszívódását a szervezetünkben, kiváló ellenszere a csontritkulásnak, ezen kívül a D-vitamin felelős a csontozatunk erősítéséért.

Védelmet nyújt a rák egyes fajtái ellen. A rendszeres és ellenőrzött napozás során termelődő D-vitamin hatására felszínre kerülő vegyületek ugyanis gátolják a rákos sejtek kialakulását.

A napozás erősíti a szív- és érrendszerünket. Javítja a vérkeringést, normalizálja a pulzusszámot és az artériás nyomást. Napozással a mérsékelten magas vércukor és koleszterinszint is normalizálható.

A napozás gyógyír a sárgaságra, ugyanis a napfény javítja a máj működését. Mivel a meleg hatására verejtékezünk, így a napsugárzás segíti a természetes méregtelenítési folyamatokat, bőrön keresztül eltávoznak a méreganyagok szervezetünkből, elősegítvén ezáltal a máj működését.

A D-vitamin termelődés javítja a pajzsmirigy működését, elősegíti a szervezet anyagcseréjét. Továbbá a napozás segít enyhíteni a különféle duzzanatok és ízületi gyulladások okozta fájdalmakat. A szervezetünkre gyakorolt pozitív élettani hatásokon túl elősegíti pl.: a szőnyegek, takarók, párnák fertőtlenítését. Ugyanis hő/napfény hatására a bennük található apró mikrobák elpusztulnak.

Azonban fontos megjegyezni, hogy a 20 percnél hosszabb intenzív napfürdőzés káros is lehet a testünkre. Amennyiben hosszabb ideig tartózkodunk a napon, mindig viseljünk fejfedőt és legyen nálunk folyadék.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://api.ning.com/)