Jump to content

Ezért jó, ha kutya van a háznál

2015. 05. 07. 09:00

Egy új kutatás azzal foglalkozik, hogy milyen hatással van az emberre az, ha egy négylábúval osztja meg mindennapjait. A közhelyes ismerek mellett, számos egészen új eredménnyel is szolgált a vizsgálat.

A kutyák aktívan tartják a gazdáikat. Az American Heart Association (AHA) szerint a kutyatulajok 54%-kal több testmozgást végeznek, mint azok, akik nem rendelkeznek kutyával, illetve jobban bírják a terhelést, és a napi ajánlott testmozgás mennyiségét is megközelítik.

A kutya boldogabbá tesz. Számos kutatás támasztja alá azt, hogy a kutyatulajok közül kevesebben szenvednek depresszióban és magasabb a dopamin és szerotonin szinttel rendelkeznek, mint az kiskedvenc nélküliek.

Kutya=Megnövekedett élettartam. A kutyatartás szívbarát dolog, ugyanis a rendszeres mozgással csökken a vérnyomás a trigliceridek és a koleszterin szint is. Ezáltal csökken a hajlam a szívbetegségekre, ami kihat az ember hosszú távú hogylétére.

A négylábú nyugtatóan hat. Egy Alzheimer kórral kapcsolatosan végzett vizsgálat során kiderült, hogy azok a betegek, akiknek volt háziállatuk kevésbé váltak szorongóvá, mint azok, akiknek kutya nélkül éltek. A kutatás végeztével igazolást nyert a felvetés, miszerint a kutya csökkenti a szorongásra, depresszióra való hajlamot.

Elősegítik a rehabilitációt. A kutyák elősegítik a mentális vagy fizikai sérülésből felgyógyuló gazdát azáltal, hogy mozgásra, kimozdulásra kényszerítik azt.

Elősegítik a szociális interakciókat. „De cuki”, „Milyen fajta?” „Megsimogathatom?” és még egy tucat ilyen jellegű kérdés hangzik el egy-egy séta közben, amire ha az ember jól reagál, akár könnyen szóba elegyedhet a másikkal, és sosem lehet tudni, lehet pont a nagy Ő-be futunk bele séta közben.

Megéri kutyát tartani!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!