Jump to content

Túlzott verejtékezés

2015. 05. 15. 12:30

A meleg közeledtével ajánlatos jobban odafigyelni a személyes higiéniára, hiszen hő hatására a verejtékezés is intenzívebbé válik. Azonban a kellemetlen testszag nem minden esetben a megfelelő tisztálkodás hiányának következménye, nem betegségé!

Hyperhidrosis-Túlzott izzadás egy olyan rendellenesség, mely férfiaknál és nőknél is egyaránt előfordulhat. Ez egy krónikus, de kezelhető betegség.

Kialakulásáért az apokrin mirigyek a felelősek, melyek hormonális hatásra folyamatosan váladékot termelnek. Ezek a mirigyek a hónaljban, emlőudvarban, a nemiszervek és a végbél környékén fordulnak elő.

Az általuk termelt váladék eredetileg szagtalan, azonban ha hosszabb ideig a bőrön marad a kiválasztott nedv, akkor az adott területen elszaporodnak a baktériumok, melyek elkezdik lebontani az említett váladékot (izzadtságot), ami a bomlási folyamat során nyeri az el jellegzetes savanyú, dohos,csípős kellemetlen szagát.

Bizonyos vitaminok, táplálékok és gyógyszerek is befolyásolják a verejték szagát.

A túlzott izzadás genetikai eredetű, de bizonyos gyógyszerek -melyek hatással vannak a hormonháztartásra- is kiválthatják. Ezen túlmenően, bizonyos élelmiszerek, mint például a hagyma, a fokhagyma és fűszerek, valamint a dohányzás és alkoholfogyasztás, súlyosbíthatja a problémát.

A kellemetlenségek elkerülése érdekében ajánlott a fertőtlenítő szappanok, dezodorok használata és természetesen a problémás felületen a szőrzet eltávolítása.

Bizonyos esetekben, amikor már a fertőtlenítő nem működik, a bőrgyógyász előírhat helyi antibiotikumokat, amelyek korlátozzák a váladék lebomlását.

Ritkább esetben sebészeti beavatkozást alkalmaznak, melyen lényege, hogy elvágják, vagy egy speciális csipesszel elszorítják azokat az idegeket, melyek a verjetékmirigyek tevékenységét irányítják az adott területen.

Kíméletesebb formája ennek az eljárásnak a lézersugárral történő kezelés,mely ugyanezen az elven alapul. (Lézersugár segítségével roncsolják szét az izzadást okozó mirigyeket.)

Az egyik legdrágább eljárás a botox, amit ma már alkalmaznak , a helyi kezeléseknek ellenálló, súlyos hónalji hiperhidrózis eseteiben.


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: http://www.serenityhealth.com/)