A gyomorban található sav fájdalmas, égő érzést okozhat a szegycsont mögött. Gyakran ezt savanykás ízérzet követi, különösen akkor, ha a gyomortartalom túlságosan könnyen vissza tud áramlani a nyelőcsőbe. A gyomorégés kapcsán kialakuló mellkasi fájdalom általában étkezés után alakul ki és órákon keresztül fennáll, olvasható a webbeteg.hu oldalán.
Legyen szó bármilyen eredetű fádalomról, az ember mindig a mellkas tájéki kellemetlen érzéstől, szorítástól tart a legjobban, ami érthető. A reflux képes ezt az érzetet kiváltani, ami következtében sokan a legrosszabbra gyanakszanak. Ám egyetlen dologgal mégis megkülönböztethető a kettő. A fájás mellett állandó, kellemetlen savas visszaáramlás, és „kérődzés” áll fenn, ami néhány óra leforgásával eltűnik. Idő közben a fájdalom hol lanyhul, hol erősödik, de a szegycsont mögött, a torokban végig ott van a savas, maró gombóc. Ha a gyomorégés kitombolta magát, ami 1-5 óra időtartamú is lehet, a kellemetlen érzés megszűnik.
A reflux kialakulásáért gyakran a stresszes életmód okolható, és a nem megfelelő étrend. Tünetei között elsősorban a mellkasi fájást, a savas felböfögést, és köhögést szokás említeni, de keserű ízérzet és étkezési utáni fájdalom is jelentkezhet. Ilyen esetekben nem tanácsos lefeküdni, mert az csak megtriplázza a kellemetlen panaszokat.
A leggyakrabban különféle fűszerek, a paradicsom és a zsíros, nehéz ételek a gyomorégés kiváltó okai. Tűzoltása a nép gyógymód a szódabikarbónát javasolja, és hidegvizet egy kevéske citrommal. Ajánlott esetleg egy kis lándzsás útifű fogyasztása, ami bevonja az irritált nyálkahártyát, enyhülést hozva a problémára.
További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: https://botiquindesalud.files.wordpress.com)