Jump to content

Kezdődő forróság, és a szokatlan szervezet

2015. 06. 05. 12:30

A hét hátralevő részében a megszokottnál magasabb hőmérséklettel számolhatunk, így érdemes lesz fokozottan odafigyelni magunkra, mert a szervezet, és főként a szív sokkal nagyobb terhelésnek van kitéve.

Akár az egy-két nap tartós meleg idő is keményen próbára teheti a szervezetet. Nem meglepő, ha ezt tudtunkra is adja migrén, szédülés, rossz közérzet, vagy szívkörnyéki kellemetlen érzések, fájdalmak formájában.

A hirtelen és viszonylag nagy hőmérsékleti ingás sem a legjobb, viszont a tartós meleg idő nagy terhelést jelent minden élő szervezet számára. Ilyenkor az erek kitágulnak, ezáltal a szívnek sokkal többet kell dolgozni. Ez kihat legfőképp a szívproblémákban és magas vérnyomásban szenvedőkre, de az egészséges szervezetet magénak tudó embert is megviseli.

A vérnyomás ingadozás, a hirtelen felszökő, majd helyreálló értékek a fokozott szervi megterhelésből fakadnak. Ezzel párhuzamosan – az agyban megváltozó vérnyomás miatt – migrén, fejfájás is kialakul, ami akár napokig is kínozhatja az embert.

A fent említett problémák mellett a test hőszabályzó rendszere is aktív igénybevételnek van kitéve, hiszen meg kell óvni a testet a túlmelegedéstől. A fokozott izzadás felüdülést ad a szervezetnek, de az így elveszített folyadékot pótolni kell, illetve észben kell tartani azt is, hogy szinte „kiizzadjuk” a szervezet számára fontos ásványi anyagokat.

Az ásványi anyagokból fakadó hiánytünetek széles skálán mozognak. Elsősorban a magnézium és kálium pótlásra kell odafigyelni, mert e kettő tartja egyensúlyban az idegrendszert és felel a megfelelő szívműködésért. A magnéziumhiány számos tünet kiváltja lehet.

A sok folyadékfogyasztás mellett érdemes mellőzni a sós, fűszeres ételeket, mert utóbbi fokozza az izzadságmirigyek működését, az előbbi pedig elvonja a vizet a szervezetből.

Vigyázzunk magunkra, és ne türelmetlenkedjünk, mert az nem segít semmin!


További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(A kép forrása: https://tedconfblog.files.wordpress.com/)