Antioxidánsok, szabad gyökök, omega zsírsavak, mind- mind divatos kifejezések, s nem árt tisztában lenni jelentésükkel, feladatukkal. Ön tudja, ezek közül melyik falja fel a szervezetet, és melyik az, amelyik megóvja?
Az antioxidánsok a szervezet természetes védőpajzsai. Megóvják a szerveket az oxidációs stressztől, és mentesítik a szabad gyökök káros hatásától. Nem szabad rájuk egyedülálló vegyületként gondolni, inkább úgy gondoljunk rájuk, mint olyan anyagokra, melyek megvédik a testünket a káros behatástól.
Míg a szabad gyökök aktivizálják a „rossz” géneket és rombolja a jókat, addig az antioxidánsok pont az ellenkezőjét teszik, mégis legfőbb funkciójuk az oxidáció kivédése. A kor előrehaladával a szervezet egyszerűen elkezd „rozsdásodni”.
Az antioxidánsokat két csoportba lehet osztani: endogén és exogén. Utóbbiakat a táplálékból vesszük fel (bioflavonoidok, a karotinoidok, C-és E-vitamin), előbbit pedig a szervezet maga termeli. Elengedhetetlen antioxidáns termelő a szelén, a mangán, a réz és a cink. Fő antioxidáns források a növényi táplálékok, magvak, és a hal.
Az antioxidánsok hatékonyságáról és betegségmegelőző képességéről heves viták folynak. A legtöbb kutatás azt támasztja alá, hogy képes megóvni a szervezetet a káros hatásokról, de vannak azért olyan szakértők is, akik ezt cáfolják. Mindenesetre fogyasztásuk még mindig inkább erőteljesen ajánlott, a jelenlegi ismeretekre alapozva.
Elkezdődött a nyári szezon, így sokan – akár csak hétvégére – kocsiba pattannak, hogy a vízpart mellett pihenjenek. Annak érdekében, hogy valóban felhőtlen legyen a nyaralás, nem árt pár előkészületről
A túl kevés vagy a túl sok alvás is növeli a halálozás és a stroke kockázatát; a tartósan napi hét óránál kevesebbet vagy kilenc óránál többet alvók esetében nagyobb a
A permakultúra nemcsak vidéki gazdáknak szól – a városi környezetben is egyre többen alakítanak ki önfenntartó, környezetbarát balkonkertet. Egy jól megtervezett erkélyen zöldségek, fűszernövények és virágok harmóniában élhetnek, miközben segítenek