Jump to content

Mi is az, az oxidációs stressz?

2015. 07. 01. 12:30

A szervezetre lesújtó oxidációs stressz egyszer mindenkit utolér, és komoly károkat képes okozni a szervezetben. Megelőzhető, csak tudni kell mit és hogyan cselekedjünk.

Az oxidációs stressz kifejezés nagyjából az 1990-es évek óta él a köztudatban Sies, és az "Oxidációs stressz" című könyvének köszönhetően.

Az oxidációs stressz alatt azt a folyamatot kell érteni, amikor a szervezetben az antioxidánsok nem tudják lekötni a szabadgyököket, azaz az egyensúly felborul és a nagy reakcióképességű molekulák - szabad gyökök – reakcióba lépnek. A folyamat során az „elszabadult” szabad gyökök a sejt szinte összes molekuláját károsíthatják, pl. a fehérjéket, a lipideket, a DNS-t, a géneket is.

Az oxidációs stresszt kivédeni, lassítani vagy enyhíteni az antioxidáns hatású élelmiszerek fogyasztásával lehet. Számos tanulmány foglalkozott az antioxidánsban dús táplálkozás szervezetre gyakorolt hatásával és többek közt pl.: a Nurses Health Study szerzője kifejtette, hogy azok a vizsgálatban résztvevő alanyok, akik figyelnek az antioxidáns bevitelre, kevésbé vannak kitéve a daganatos, szív- és érrendszeri betegségeknek

A szakértők az egészség megőrzése érdekében és az oxidációs stressz elkerülése érdekében a magas antioxidáns tartalmú ételek fogyasztását ajánlják. Főként a brokkoliban, káposztában, vörösborban, az áfonyában, a citromfűben, a spenótban, az olívaolajban, a tökmagolajban, a homoktövisben, a teljes kiőrlésű gabonafélékben, a hüvelyesekben, a paradicsomban, a fekete ribiszkében, a narancsban és nem utolsó sorban a zöld és vörös teákban található.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: bonamour.com Forrás: biokalauz.hu/egeszsegtukor.hu)