Jump to content

Ruhapróba=baci tanya

2015. 07. 11. 12:30

Egy hétköznapi ruhavásárlás során tripla annyi bakteriális fertőzésnek vagyunk kitéve, mint amúgy. Gondolta volna?

A meleg beköszöntével nem csak mi, hanem a bacik is aktivizálják magukat, méghozzá annyira, hogy sokkal gyorsabban terjednek és szaporodnak, mint a hűvösebb évszakokban.

Nem megfelelő higiéniás körülmények között, egy forró nyári napon a tömegközlekedési eszközökön, vagy akár nyilvános helyeken is olyan kórokozók bújnak meg, melyekre álmunkban sem gondolnánk.

Ugyan ez a helyzet a ruhákkal is. Egy-egy ruhadarabot vélhetően többen felpróbáltak már, előttünk, amin még túl lehet lendülni, viszont azon már kevésbé, hogy egy kis „ajándékot” hagyhatnak számunkra. Ugyanis az intenzív hőségben az emberek mirigyei jobban termelik a váladékokat, ezek pedig nem kímélik az adott ruhaneműt sem.

A témában egy Philip Tierno féle vizsgálódás is olvasható. A New York Egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője megvizsgált néhány új ruhadarabot, melyeket már többen felpróbáltak egymás után. Az eredmény? Visszataszító. Légúti és- hüvelyi váladék, izzadság és egy kis bélsár is jutott a legtöbb ruhára.

A magyarázat: a kórokozók a meleg hatására főként a hónalj és a nemi szervek területén szaporodnak el. Ebből a szempontból a leginkább veszélyeztetett ruhadarabok a fehérneműk, fürdőruhák, és a „kényesebb” anyagból készült blúzok, felsőrészek.

Nyílván nem nehéz elképzelni, hogyan jutottak ezek a kórokozók a ruhákra, ugyanis a nagyobb kereskedelmi egységekben ugyan tüntetve, hogy fürdőruhát vagy fehérneműt nem lehet felpróbálni meztelen testre, a valóságban egyik eladó sem kíséri be a vásárlót a próbafülkébe. A megnyugtató tudat, hogy az átlátszó matricával leragasztott bugyin biztos nem jut át kórokozó, nem igaz. Átjut.

Viszont nem minden esetben jár ez tényleges fertőzéssel, megbetegedéssel, ugyanis immunrendszerünk ezeknek a baktériumoknak könnyedén ellenáll, de azért elég visszataszító a gondolat.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép:sheknows.com)