Jump to content

Két keréken az egészség- a biciklizés jótékony hatásai

2015. 07. 20. 16:00

Napjainkban egyre többen váltanak négy kerékről a lábmeghajtású két kerékre. A költségkímélő közlekedési mód a pénztárca tartalma mellett, a szervezetre is hihetetlenül jó hatással van, nem csak a combizmokat, hanem a hasizmokat is edzésben tartja, na meg feszes kereket formál.

A kerékpározás az aerob mozgásformák közé sorolható, ami azt jelenti, hogy a szervezet oxigénigénye megnövekszik a tekerés alatt, tehát a vérkeringés élénkül a sejtek több oxigénhez jutnak, aminek köszönhetően beindul a gyorsabb méregtelenítés, és zsírégetés.

A rendszeres biciklizés hatására egyre jobban növekszik a szervezet teherbíró képessége, javul az állóképesség, és a szív és érrendszeri problémák előfordulásának aránya csökken. Mégis ami talán legnagyobb előnye, hogy kiváló stresszoldó. Köztudott, hogy bármilyen nagyobb erőkifejtést igénylő sport kiváló stressz levezető, hiszen hatására a szervezetben beindul az endorfintermelés, amivel párhuzamosan csökken a stresszhormon (kortizol) szintje.

A biciklizés számos egészségügyi hatása mellett kiváló fogyókúrás, formában tartó mozgásforma, mivel a szervezet összes izmát megdolgoztatja, és akárcsak az úszás ez is ízületkímélő sport.

Egy óra alacsony intenzitású kerékpározással kb. 300kcal-t égetünk el. Az elégetett energia nagy része a zsírokból származik, ellentétben az edzőteremben végzett spinning-gel, amely során az elégetett kalória szénhidrátból származik.

Nagyon lényeges azonban, hogy a megfelelő kerékpárt válasszuk ki. Az optimális bringa nem csökkenti a mozgás örömét és kóros kényszertartásra sem sarkall.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: dietsinreview.s3.amazonaws.com)