Jump to content

Mi a helyzet pollen téren?

2015. 07. 21. 12:30

Minden évben egyre többek szeme lesz véres, folyik és viszket az orra, tüsszög. Bizony, nem kellemes a pollenallergiások élete, amikor beindul a szezon.

A panaszok már télen elkezdhetik gyötörni az allergiásokat, ugyanis, ha jóval enyhébb az időjárás, mint ahogy az télen lenni szokott, egyes fák korábban megkezdhetik virágzásukat.

A legtöbbek számára azonban az allergiaszezon nyáron indul el, amikor virágzásnak indulnak a fűfélék. A legismertebb és legtöbbet emlegetett allergén a parlagfű. Virágzását késő nyáron és ősszel kezdi.

Az Aerobiológiai Monitorozási Hálózat mérése azt mutatta, hogy a parlagfű pollenjeiből még csak alig van a levegőben, de hétvégére már ennél sokkal magasabb lehet, elérheti a közepes szintet.

A meteorológiai feltételeknek köszönhetően mérsékelt marad a pollenkoncentráció. A csalánfélék virágporának mennyisége a hét végére már a közepes tartományban lehet, helyenként pedig a magas szintet is elérheti.

Az allergén gombák koncentrációja magas szintű lehet, míg a parlagfű és a pázsitfüvek pollenjének szintje még viszonylag alacsony lesz.

Viszonylag kevés kerül a levegőbe az üröm, a kenderfélék, a lórom, a libatopfélék pollenjéből.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: Forás: bloomfieldcooling.com)