Jump to content

Hogyan válasszuk ki a megfelelő kerékpárt?

2015. 07. 23. 16:00

A jó bringa választás majdnem olyan fontos, mint a bemelegítés egy kiadós futás előtt. Ha elhanyagoljuk, meghúzódhat az izom, begörcsölhet a vádli, akárcsak a nem megfelelő kerékpáron való tekerés során. Sőt utóbbi a valaha volt szép testtartást is nagyban tönkreteheti.

Biciklizni jó, hasznos és egészséges, ezt senki sem vitatja, ám az már jóval több kérdést vet fel, hogy milyen kerékpárt vásároljon az ember, ugyanis nem mindegy.

Az ideális választáshoz először is el kell dönteni, hogy mire fogjuk használni (utcai közlekedésre, túrázásra, versenyzésre, stb.) és mennyire gyakran. Ha ez megvan, már bátran nekivághatunk a keresgélésnek.

Napjainkban újra divatba jött a városi kerékpározás, így azok, akik csak munkába járáshoz, hátköznapi közlekedéshez használnák a bringát, széles palettából választhatnak. A klasszikus formákat újraértelmező „city bike-ok” a városi közlekedéshez szinte minden felszerelést már tartalmaznak. Sárhányóval, dinamós lámpákkal, kosárral felszerelve árulják legtöbbjét, átlagosan 35 000- 40 000 ft között.

A city bike-ok mellett elég sok MTB bicajt látni. Ez a fajta nem kifejezetten városi közlekedésre tervezett, mert a rücskös gumik nagyobb erőkifejtéssel haladnak az aszfalton, de azért nem kell őket egyből a kukába hajítani, hiszen a célnak megfelelnek.

A lényeg, amit figyelembe kell venni a vásárláskor a bicikli használatának jövőbeli funkciója, és az ember magassága. A kényelmes, testmérethez szabott bringán az embernek a térde épphogy hajlítva van, amikor a pedált lenyomva tartja, és nincs rágörnyedve a vázra. E kettő a legfontosabb, mert így elkerülhető az összes rossz méret/típusválasztásból adódó probléma.

Tipp: Nem minden arany, ami fénylik. Igenis lehet kapni megfelelő – hétköznapi használatra – biciklit a hiper/szupermarketekben is.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: dietsinreview.s3.amazonaws.com)