Jump to content

Otthon hűsítő tippek a kánikulára

2015. 07. 23. 12:30

Egyre feljebb kúszik a hőmérő higanyszála, és ezt bizony már az otthon óvó falai közt is igencsak érezni lehet. A panellakások teraszán lassan tojást lehet sütni, de a beltéri hő sem kíméli az embert. Tippek a ventilátoron túl, hűsölést hozó praktikákkal.

A téglaépítésű házak lakóinak van a legjobb dolguk, hiszen a falak nem engedik át annyira a hőséget, mint a panellakások esetében, persze minkét típusba jól jön egy kis plusz hűsítés, ha kint már az aszfalt is olvad.

A melegben ne csak önmagunk jó közérzetére, és hűsítésére figyeljünk, hanem az állatokéra is. Ők is egyaránt szenvedői a tikkasztó melegnek. Ha nincs beszerelve légkondi, az alábbi dolgok hasznosak lehetnek.

A lakás klímájának legegyszerűbb csökkentésére turbózzuk fel kicsit a ventilátort. Tegyünk rá vékony, hideg, vagy hűtőben fagyasztott törölközőt, ami forgásirányának megfelelően frissíti a levegőt. Hasonló hatást érhetünk el, ha vizes törölköző helyett egy tál jégkockát teszünk elé. Utóbbi kevesebb ideig bírja, de szintén dob egy kicsit a hőérzet csökkenésén. A hatást sötétítéssel, és egy kis kreativitással fokozhatjuk. A sötétítő függöny fölé csíptessük fel a téli időszakban használatos meleg takarót, plédet – lehetőleg sötét anyagút – mert ezek szinte elnyerik a redőny/függöny rései között beszűrődő napfényt.

Az állatok szempontjából nehezebb a helyzet, hiszen ők nem fognak beülni a ventilátor elé. Egyszerűbb megoldás az, ha leterítünk egy vizes törölközőt a földre, ami biztosan jó szolgálatot fog tenni, hiszen előbb vagy utóbb felfedezi, hogy mennyivel jobb rajta, mint az átmelegedett kövön.

A kőburkolat átmelegedése ellen jó megoldás lehet naponta többször hideg vízzel felmosni, mert így kicsit csökkenthető annak hőmérséklete, és ezáltal jobban hűsíti az állatot, és egy kicsit a lakást is.




További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!

(Kép: dietsinreview.s3.amazonaws.com)