Jump to content

Gyakori fáradtságérzet – A szervezet vészcsengője?

2015. 08. 20. 12:30

Régiónkban elég magas az alvással kapcsolatos problémák száma. A krónikus fáradékonyságtól az inszomniáig milliónyi tünetvariációval küzdenek több ezren nap mint nap, ám az érintettek fele mégsem fordul orvoshoz. Pedig az örökös fáradtságérzet számos betegség előfutára lehet.

Az fáradékonyságot nem szabad félvállról venni, főleg ha tartósan legalább egy-két hétig fennáll, vagy rendszeresen visszatér, és a friss levegőn töltött aktivitás sem mulasztja el. Egy felnőtt napi alvásigénye nyolc nyugodt óra. Kisgyerekeknél ez a szám 10-12 óra közé növekszik, míg időskorra szinte felére csökken.

Persze nem kell azonnal a legrosszabbra gondolni. Mindenki érezheti magát fáradékonyabbnak olykor, a kimerítő testi-lelki feladatok sokat kivesznek az emberből, sőt az alvásmilyensége is nagyban hozzájárul a dologhoz. Akkor érdemes azonban orvoshoz fordulni a fáradékonysággal, ha tartósan fennáll, sem a megfelelő milyenségű és mennyiségű pihenés, sport után is jelentkezik és a mindennapi tevékenység végrehajtásában akadályozza az embert, esetleg teljesítménycsökkenéshez eredményez.

A fehérre meszelt váróba belépve valószínűleg felélénkül az ember, de nem kell a legrosszabbra gondolni, mert gyakorta „csak” a lelki kimerültség vetül ki az ember fizikális állapotára, az pedig könnyen kezelhető. Ezen kívül az alacsony vérnyomás, a migrén az anyagcsere-betegségek, vérszegénység és az immunrendszert legyengítő vírusos betegségek szoktak még a kiváló okok közt szerepelni, na meg a helytelen életmód. Utóbbi alatt nem megfelelő táplálkozást, a mozgásszegénységet kell érteni. Ahogy a semmittevéstől is el lehet fáradni, úgy a sportolás hiányától is, vagy épp a sok zsíros, tápanyagtól mentes étel fogyasztásától, amit a vitaminokban, ásványi anyagokban gazdag menük rovására eszünk.

A tartós fáradtság kiváltója nem mindig „valódi” betegség, sokszor elég lenne változtatni az életstíluson, és megpróbálni fenntartani a lelki egyensúlyt. Persze ha ezek mellett még mindig fennáll, akkor muszáj látogatást tenni az orvosnál.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: hero.wikia.com)