Jump to content

Jelentés a nagyvállalati dolgozók mindennapjairól

2015. 08. 27. 12:30

Magyarország egyik piacvezető állásportálja összegzést készített egy három éves megfigyelés lezárása után arról, hogy milyen is a multiország szorgos kishangyájának lenni.

A kutatás a nagyvállalatoknál dolgozókat vizsgálta olyan aspektusból, hogy a munkájuk mennyire befolyásolja fiziológiai és mentális állapotukat. Elöljáróban azzal nem árulok el sokat, hogy nem volt egy olyan személy se, akit ne befolyásolt volna.

A vizsgálat során hozzávetőlegesen a magyar szakértők 1500 testszenzoros mérést végzetek, 30-50 évesek körében, hogy felmérjék a résztvevők szervezetének fiziológiás paramétereit. Ennek segítségével mindannyian valós képet kaptak szervezetük stressz-szintjéről, feltöltődésük színvonaláról, alvásminőségükről, és állóképességükről. Az eredmények fejében sokan kiléptek, és új munkahelyet kerestek.

Ezen felül egy tucat munkával összefüggésbe hozható egészségügyi probléma is jól kirajzolódott a felmérés során. Ezek inkább az alvással és stresszel kapcsolatosak:

  • Egy átlagos nagyvállalatnál a mozgással töltött idő kevesebb, mint napi 20 perc a javasolt 50 perc helyett, ami nagyon kevés. Jóllehet a mozgás a fittségre gyakorolt hatása mellett hatékony stresszoldó is lenne.
  • 66%- a résztvevőknek nem érzi úgy, hogy eleget aludna, rendszeresen fáradtnak és kimerültnek érzi magát. A lefekvés előtti fizikai és mentális megterhelés késlelteti az éjszakai pihenést, így ha munka után szinte az ágyba roskadunk, nem sok ideje van átállni a szervezetnek a pörgésről a pihenésre.
  • Az órákig tartó monoton munka káros lehet, mert nem szolgálja az éjszakai alvást. Ezen felül hamar hozzásegíti elszenvedőjét a „Burn Out” jelenségéhez.
  • Viszont attól, hogy úgy érezzük, nem alszunk megfelelően, még nem biztos, hogy így is van. Ha éjjel felébredünk, és bekapcsoljuk a tévét vagy olvasunk pár oldalt, akkor is lehetünk a feltöltődés szakaszában. Ugyanakkor egy jónak titulált alvás akár egész időtartama is lehet stresszes.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: datadoctor.biz
Forrás: biokalauz.hu/ profession.hu)