Jump to content

Erről árulkodik pulzusszámunk

2015. 09. 02. 12:30

A pulzusszám szervezetünk hogyanlétének visszajelzője. Kitapintásával és számolásával nem is sejtené, mennyi betegség felfedhetővé válik. Nem csak a percenkénti verés számára, hanem mélységére, elhelyezkedésére is érdemes figyelni, mert mind-mind mást jelez.

 

A pulzus (érverés) rendszeres mérése a hagyományos és modern orvoslás alapköve, hiszen megmutatja egyes szerveink és szervrendszerünk egészségügyi állapotát. Ám nem csak az orvos, hanem mi magunk is olykor-olykor ellenőrzésképp rápillanthatunk.

A pulzusmérésnek két elfogadott változata létezik: a csuklón és a nyaknál történő mérés. Mindkettő alapvető információkkal szolgál az anyagcsere, vérnyomás, és vérkeringés állapotáról.

A normális nyugalmi pulzus percenként 70-72. Tehát a 60 alatti érték alacsonynak a 80 feletti érték pedig magasnak számít. Persze utóbbiak függnek az elvégzett munka, és megterhelés mennyiségétől, milyenségétől.

A 60-nál alacsonyabb pulzus alacsony vérnyomásra, gyenge pajzsmirigy működésre utalhat, illetve legyengült immunrendszerre. A 80-nál magasabb túlzott anyagcsere-működést jelez, illetve gyulladásra, betegségekre, lázra utalhat, és savtúltengésre, stresszre, idegességre is.

Bizonyos betegségek felismerhetők a pulzus különböző helyein és mélységein történő kitapintásával. Ha a felszínhez közelebb erősebb a pulzus, akkor heveny folyamatot jelez (influenza, gyulladás, láz), viszont ha a szokottnál mélyebben kell keresni, akkor a betegség idült (vérszegénység, energiahiány).

Érdemes néha megmérni, hiszen a kitapintás sokat elárul a szervezet jelen helyzetéről.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: medicalnewstoday.com Forrás: biokalauz.hu/nepgyogyaszat.com)