Jump to content

Felfúvódás enyhítése házilag

2015. 09. 11. 16:00

A kellemetlen érzéssel járó gyomorpanasz könnyen enyhíthető néhány egyszerű házi praktikával. Olyan szimpla lépésekkel is kiküszöbölhetjük, melyekre nem is gondolnánk.

A felfúvódás során a gyomorban és a belekben felesleges mennyiségű gáz található, melyek elsősorban az emésztés során keletkeztek. Normál esetben ezek a rendszeres bélmozgás során kiürülnek, de van az a helyzet, amikor nem.

A felfúvódás okai között az evés, ivás közben szén-dioxid gáz lenyelése (pl.: szénsavas üdítők fogyasztásával) és a gyomor túlterhelése áll. A puffadást az evési szokás is fokozhatja, a rosszul megrágott étel még nagyobb terhet ró az emésztőrendszerre, aminek következtében az étel nem emésztődik meg gyorsan, hanem erjedni, bomlani kezd, ez pedig felfúvódással jár. A kellemetlen érzés kiváltó okai közt a hashajtó vagy savlekötő túlzott használata is állhat.

A felfúvódás elkerülésére, megszüntetésére szerencsére vagy egy tucat házi praktika létezik. A gyógyteák, ülőfürdők, specifikus gyógynövénykeverékek, és levesek megoldást jelenthetnek.

A gyógyteák közül az angyalgyökér, ánizs, kömény, kamilla, koriander, kapor cickafark, borsmenta főzet mulassza el, a specifikus gyógynövénykeverékek közül pedig az ajurvédikus Hinga Shatak, ami emésztés elősegítő tulajdonságú.

A gyógynövények mellett az ülőfürdő is hatékony lehet. 10-15 perces forró vízben való ücsörgés után öblítsük le az érintett testrészt, vagy egy másik módszer szerint három perc forró, majd 10 másodperc hideg ülőfürdő is segíthet.

A levesek közül a probléma elmulasztására a köménnyel, koriandermaggal, kurkumával, gyömbérrel, ördöggyökérrel ízesített zöldségleves ajánlott.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: http://naturalwayforhealth.com)