Jump to content

Miért kell „kiizzadni” a betegséget?

2015. 09. 16. 12:30

Influenza, nátha, megfázás. Közös bennük az ágyban fekvés, forró tea szürcsölés, és a takaróba bebugyoláltság. Elgondolkodott azon valaha, hogy a szervezetnek miért van ezekre szüksége a megbetegedés során?

A hidegebb idő beköszöntével szépen lassan megtelnek a rendelők. Orrfolyás, torok- és fejfájás, általános levertség, fáradékonyság, rossz közérzet szerepel a leggyakoribb orvos látogatási indokok között. Sok esetben a gyógymód hasonló: pihenés, forró tea, és melegben maradás. Na de miért?

A szervezet a megbetegedés során a meleget igényli. Ennek nagyon egyszerű az oka. Az immunrendszer a hideg során lelassul, sokkal nehezebben képes ellátni feladatát, és a védekező mechanizmusai is gyengülnek. Azonban, ha a testhőmérséklet magasabb, és a test állandó melegben van, akkor az immunrendszer működése fokozódik és hatékonyabban, kevesebb idő alatt képes hatástalanítani a vírusokat, mint ellenkező esetben.

A test és szervezet melegen tartásához ezért kell ilyenkor betakarózva gubbasztani, forró teát szürcsölgetve, mert így érhető el leghamarabb a meggyógyuláshoz szükséges, immunrendszer működését serkentő hőmérséklet.

A betegségek megelőzése érdekében érdemes rendszeresen sportolni, ugyanis a heti 5 napos 30-60 perces edzés 40%-kal csökkenti a betegen töltött napok számát, bár leginkább elkerülhetővé válnak a megbetegedések az edzésben lévők számára.

További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: nbcnewyork.com)