Jump to content

Itt éri meg legjobban megöregedni

2015. 10. 16. 12:30

Az Age International idén is elkészítette szokásos évenkénti értékelését, és rangsorolta az összes országot a szerint, hogy melyik a legideálisabb a nyugdíj és megöregedés szempontjából. Talán nem meglepő, hogy Svájc végzett az élen.

Az Age International, egy nemzetközi alapítvány, ami minden évben összegzi, részletekbe menően kiszámolja a Global AgeWatch Indexet (az idős emberek életminőségét jellemző mutatószám), majd ennek alapján rangsorolja a vizsgált országokat.

A mutatószám több tucat indikátort figyelembe vesz, például: közbiztonság, nyugdíj, jövedelembiztonság, várható élettartam, oktatási és foglalkoztatási lehetőségek, társadalmi kapcsolatok, stb.

A vizsgálatban 96 ország vesz rész, mert ezek esetében állnak rendelkezésre a szükséges adatok. Az első tíz helyezett idén, sorrendbe: Svájc, Norvégia, Svédország, Németország, Kanada, Hollandia, Izland, Japán, Egyesült Államok, Egyesült Királyság. A lista utolsó három helyezettje: Mozambik, Malawi és a 96. helyen álló Afganisztán.

Magyarország a 39. helyen végzett. Hazánkat Kolumbia, Olaszország és Portugália, előzi meg, utánunk a sorban pedig Szlovákia, Vietnam és Mauritius következik.

Hazánkról árnyaltabb mutatók is készültek (akárcsak a többi országról) például a jövedelembiztonság dimenziójában, ahol a 38. helyen, egészségügyi szempontból az 57. helyen, az oktatást és foglalkoztatást tekintve 41. helyen, míg támogató környezet szempontjából a 60. helyen végeztünk az index szerint.



További érdekességekért, bátran keresse fel a Biokalauz Facebook oldalát!
(Kép: conversation.which.co.uk)